Pečená husa s ovocem a kmínem

Suroviny

husa
1 ks
jablko
2 ks
hruška
2 ks
snítka levandule
voda na podlévání
kmín
sůl

Postup přípravy:

Husu omyjeme, za všech stran i zevnitř, nasolíme ji a necháme v chladnu do druhého dne uležet. Troubu předehřejeme na 190 °C. Nasolenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Husu pak obložíme jablky nebo hruškami nakrájenými na měsíčky a zbavenými jádřinců (několik měsíčků vložíme i do vnitřku husy), posypeme trochou kmínu a pekáč dáme do trouby. Během pečení vidličkou propichujeme kůži husy, jednak mezi stehny a trupem, ale také mezi křídly a trupem (pozor! ne až do masa, jde nám o to, aby jsme se zbavili husího sádla a ne šťávy). Sádlo, které nám vytéká postupně odebíráme naběračkou do čisté nádoby, začneme ho však odebírat, až je vyškvařené a pěkně čiré, do této doby husu znovu nepodléváme. Během pečení ji občas přeléváme částí vyškvařeného sádla a přiměřeně doléváme horkou vodu. Jakmile je husa na hřbetě upečená dozlatova, otočíme ji a pokračujeme v pečení a sbírání sádla, dokud se nám neupeče dozlatova i z druhé strany, pečeme tedy cca 1-1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndáme na mísu a přikryjeme ji. Z pekáče sebereme zbylé sádlo a přilijeme horkou vodu, abychom měli dostatek šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabeme do šťávy a necháme ještě chvíli povařit. Nakonec husu naporcujeme, vložíme zpět do pekáče a necháme ji v otevřené troubě ještě chvíli.

Hodnocení

4.5  Hodnoceno: 2x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
8.11.2015 4:59| autor: viki11

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist