OVOCNÉ HUBNUTÍ Pět porcí denně a pozor na zdravé mlsání!

Jednostranná konzumace ovoce a zeleniny může vést ke zvýšení energetické hodnoty stravy. Může, ale nemusí! I v sortimentu ovoce a zeleniny lze totiž najít různé nutriční hodnoty, od velmi nízkých až po hodně vysoké. A tak je celkem běžné, že se konzumace většího množství ovoce považuje naopak za redukční. Na druhé straně se ovšem tradují jisté polopravdy, které nemohou vést k očekáváným výsledkům. Například představa o zeštíhlujícím efektu extraktu z ananasu…

I když je objektivně vhodné zařadit ananas samotný (pro obsah vlákniny) do redukčního režimu, jeho větší dávky způsobují podráždění žaludku (vzhledem k obsahu kyselin). Položku ovoce ani zeleniny bychom zkrátka neměli vytrhovat z kontextu – místo toho bychom se měli zaměřit na jejich správné dávkování a zařazení do našeho celkového stravovacího režimu.

Pokud jde o energetickou hodnotu, měli bychom si také uvědomit, že se výrazně liší v případě čerstvého, sušeného nebo dokonce sušeného ovoce s polevou, které se často konzumuje jako zdravé mlsání. Například v 50 g čerstvého banánu je 11 g sacharidů a 46 kcal, zatímco ve stejném množství sušeného banánu je 44 g sacharidů a 173 kcal. U ananasu je to 7 g sacharidů a 28 kcal oproti 32 g sacharidů a 135 kcal a např. u hrušky 6 g sacharidů a 28 kcal oproti 35 g sacharidů a 131 kcal.

Pět porcí denně

Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny. Jednou porcí se přitom rozumí jeden čajový šálek s obsahem 80 až 100 g (například šálek zeleninového salátu nebo ovocné šťávy, menší jablko či pomeranč, jedna mrkev). Denně bychom tedy měli zkonzumovat nejméně 400 g ovoce a zeleniny. Často se setkáváme s názorem, že takové množství nejsme schopni jíst. Ano, vzhledem k tradici české kuchyně se to zdá být nemožné. Poučme se ale z dovolených na jihu a hledejme tam kromě odpočinku, moře a sluníčka i zdravější výživu. Uvidíme, že to jde! Jako součást vyrovnaného jídelníčku (obsahujícího dostatečný přísun sacharidů, bílkovin a nenasycených tuků) jednoduše pokryjeme doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny např. sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani ve formě celozrnného chleba s rostlinnou pomazánkou a rajčetem, miskou zeleninového salátu před oběděm, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu a jablkem k odpolední svačině. To je pět porcí, ke kterým můžeme u večeře přidat ještě jednu – zeleninový salát.

Redakčně upraveno dle materiálu
Prof. Ing. Rudolfa Poledne, CSc. a Tamary Starnovské.

27.7.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist