Nektarinky

Nektarinky jsou hladké příbuzné broskví, ze kterých byly vyšlechtěny. Nemají chloupky, a tak se rychle staly oblíbenou součástí letního jídelníčku.

Název nektarinky pochází z řeckého slova „nektar“, což je slovo, které v mytologii znamená „nápoj bohů“. Lze z toho vyvodit, že jsou sladší než broskev a i jejich výživová hodnota je o něco vyšší. Vyšší je i energetická hodnota – jedna obsahuje asi 36 kcal.

Pěstování nektarinkových stromů je však ještě obtížnější než broskvoní. Nejsou tak otužilé a vyžadují lepší podmínky. Lze je však pěstovat i v nádobách, pokud si pořídíte zakrslou formu. Zajímavé je, že příroda někdy zařídí zázrak. Nektarinka někdy vyroste z broskvové pecky a naopak.

Co ukrývají?

Nektarinky obsahují tolik vitamínu C, že jeden kus téměř pokryje denní potřebu dospělého člověka. Pomáhá tak tělu vstřebávat důležité železo, podporuje imunitní systém.

Dužina má růžovou, žlutou nebo bílou barvu, velmi intenzivně voní a její chuť je výraznější, než broskvová. Dužina nektarinek je také o něco pevnější než u jejich chlupatých příbuzných.

Využití v kuchyni

Nektarinky se mohou zpracovávat podobně jako broskve. Díky hladké slupce a tuhé dužině se při jejich konzumaci tolik nepotřísníme šťávou, ale také se díky tomu lépe hodí k zavařování než broskve. Využijeme je i k přípravě letních salátů, sorbetů a zmrzlin.

2.7.2008 12:00| autor: Renata Petříčková
Více o tématu: broskevvitamín c

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist