Největší mýty o zmrzlině

V probíhajících vedrech obvykle pro osvěžení saháme po lahodné, ledové zmrzlině. I vy máte občas výčitky svědomí, když si tuhle letní lahůdku dopřejete? Je to naprosto zbytečné!

Obvykle, když američtí vědci na něco přijdou nebo něco převratného objeví, je to neuvěřitelná pitomost. Až si člověk občas říká, kde berou čas se takovými prkotinami zabývat. I takoví experti přes hlouposti mají však světlé chvilky. Například když se rozhodnou vyvrátit zažité mýty o zmrzlině.

Mýtus číslo 1 – Zmrzlina je kalorická bomba
Zmrzlina je z velké části tvořena vodou, proto může být její kalorická hodnota pro mnohé příjemným překvapením. V případě smetanových (krémových) zmrzlin je tomu podobně – z 50% jsou z mléka. Například oblíbené zmrzliny ve tvaru spirály, které jsou z části vodové a z části krémové obsahují třikrát méně kalorií než malý sáček želé bonbonů a tvoří tak pouze 4% doporučené denní dávky energie. Domnělou hrozbou všech dietářů je asi  nejpopulárnější smetanová zmrzlina politá tlustou vrstvou čokolády, nesoucí stejný název, jako ráže amerických revolverů (pro odpůrce zbraní – také se tak jmenoval havajský detektiv ze stejnojmenného seriálu z  osmdesátých let, jehož ztvárnil Tom Selleck). Mnohé proto asi překvapí fakt, že tato zmrzlina neobsahuje více kalorií než polovina tabulky čokolády.

Mýtus číslo 2 – Všechny zmrzliny obsahují umělá barviva
Ačkoliv je potravinářská chemie všudypřítomná, ne všechny zmrzliny jsou uměle dobarvované. Doporučuje se proto číst pozorně informace na obalech. A pochopitelně raději sáhnout například po ovocné dřeni, kde máte naprostou jistotu. I s dietou můžete „ledově mlsat“.

Mýtus číslo 3 – Zmrzlina obsahuje 1 / 3 tuku
Pokud je zmrzlina bez čokoládové polevy, obsahuje 48% tuku, s polevou maximálně 20% tuku, vodová zmrzlina samozřejmě neobsahuje žádný tuk.

Mýtus číslo 4 –  Zmrzlina obsahuje až 50% cukru
Ve skutečnosti je cukru podstatně méně. Například oblíbená dětská zmrzlina, která se vysouvá z papírového obalu podobně jako zubní pasta, obsahuje maximálně 18% cukru.

16.6.2011 12:00| autor: Lucie Elen

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist