Nedaří se ti zhubnout? Možná chybuješ už při přípravě snídaně

O tom, že je snídaně základ dne, čteš všude. Ale je tomu opravdu tak? Nevěř všemu, co vidíš v televizních reklamách. Pak se právě dopouštíš chyb, které mohou bránit shazování kil.

I když je léto a s ním i hubnutí do plavek ještě daleko, mnohé ženy si daly novoroční předsevzetí zhubnout. Pokud mezi ně patříš i ty, pojď se spolu s námi a odborníky podívat na to, jaké chyby dokážeme nasekat jen při přípravě snídaní.

Chyba první: Snídaně plná cukrů

Také miluješ křupavé müsli? Dopřáváš si ho s oříšky, sušeným ovocem nebo úplně nejraději s kousky mléčné čokolády? Věříme, že ti takové snídaně chutnají, ale z výživového hlediska nám však příliš nesvědčí. „Mnohé z lákavých müsli směsí jsou velmi často slazené, zejména v případě zapékaných směsí, kdy se přidává cukerný sirup, který při zapečení zajistí křupavé kousky. Mají tedy opravdu vysoký obsah cukru a v některých jsou použité nevhodné tuky,“ vysvětlujete hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt Weight Management Clinic. Velkou službu svému tělu neuděláš ani s kukuřičnými lupínky, tzv. corn flakes, které mají vysoký glykemický index a zasytí pouze na krátkou dobu. A co bys možná nečekala, tahle oblíbená ranní pochoutka v sobě ukrývá i sůl. Jedná se o ultra zpracovanou potravinu bohatou na sacharidy s velmi nízkým obsahem vlákniny, chudou na jakékoliv významné živiny pro náš organismus.

Jak ji nahradit? Pokud si ráno bez sladké snídaně nedokážeš představit, vyzkoušej ovesnou kaši nebo ovesné vločky přimíchej do bílého jogurtu. Sáhnout můžeš i po cereáliích, ale měly by být neslazené a celozrnné. Chuť dodáš přidáním oříšků nebo hrsti sezónního ovoce.

Snídaňová kaše se sušeným ovocem

snidane-1.jpg

Zdroj: www.shutterstock.com

Ingredience:

  • 40 g ovesných vloček
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 20 g sušených meruněk (nebo švestek)
  • špetka mleté skořice
  • 15 g celých neloupaných mandlí

Postup: Vločky spolu s mlékem, nasekaným sušeným ovocem a špetkou mleté skořice dáme do hrnce a přivedeme k varu. Ihned plamen stáhneme a necháme probublávat, dokud směs nezhoustne. Kaši přendáme do misky, ozdobíme nasekanými mandlemi a podáváme. Sušené ovoce můžeme nahradit i ovocem čerstvým podle své chuti nebo sezónní nabídky. Mandle můžeme nahradit např. vlašskými či lískovými oříšky. (1 porce)

Chyba druhá: Tvá snídaně neobsahuje bílkoviny

I když nedáš dopustit na sladké snídaně ve formě ovesných kaší nebo třeba palačinek, můžeš tato jídla obohatit o bílkoviny. „Bílkoviny zasytí a nebudete po nich mít takové chutě. Přidejte do ovesné kaše odměrku proteinu, potřete palačinky řeckým jogurtem, nebo vyzkoušejte pro změnu slanou snídani v podobě vajec či celozrnného chleba s cizrnovou či jinou domácí pomazánkou a zeleninou,“ radí hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Vyzkoušej její oblíbený recept:

Omeleta z jihu Evropy

snidane-2.jpg

Zdroj: www.shutterstock.com

Ingredience:

  • olivový olej
  • 2 vejce
  • 1 plátek šunky
  • ½ kuličky mozzarelly
  • 1 sušené rajče
  • 3 lístky bazalky + na ozdobu
  • 5 cherry rajčátek
  • pepř

Postup: Rozpálíme si pánev a přidáme olivový olej. V misce rozšleháme vejce a na malé kousky pokrájenou šunku, mozzarellu, sušené rajče a bazalku. Opepříme a vlijeme na pánev. Opékáme na mírném plameni z obou stran, dokud není povrch zlatavý. Podáváme s cherry rajčátky ozdobené lísky bazalky a podle chuti s plátkem celozrnného pečiva, knäckebrotu nebo jen tak samotné. (1 porce)

Chyba třetí: Tvé snídani chybí vláknina

Zpracované a slupek zbavené obiloviny, sladké pečivo a rádoby zdravé snídaňové cereálie jsou chudé na vitamíny, minerální látky i vlákninu. Přitom vlákninu bychom neměli ve stravě podceňovat. „Vláknina podobně jako bílkoviny na delší dobu zasytí a kromě toho pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu,“ říká Monika Bartolomějová. Při volbě pečiva proto upřednostňuj celozrnné, ale pozor, ať nekoupíš jen obarvené pečivo. Studuj obaly. Pokud potřebuješ sladkosti, přidej do pečení celozrnné ovesné vločky bez cukru.

Náš tip: Obsah vlákniny zvýšíš přidáním ovoce, případně můžeš vyzkoušet potravinový doplněk ve formě rozpustné vlákniny.

Avokádová pomazánka s žitným chlebem

snidane-3.jpg

Zdroj: www.shutterstock.com

Ingredience:

  • 100 g avokáda
  • 100 g lučiny
  • 1 ČL (čajová lžička) citrónové šťávy
  • 1 g soli (na špičku nože)
  • 1 g pepře (na špičku nože)
  • 340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)

Postup: Avokádo oloupeme, rozmačkáme a smícháme s lučinou, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Namažeme na chléb. (4 porce)

Chyba čtvrtá: Neposloucháš své tělo

Poslední rada je naprosto jednoduchá, přesto si s jejím uchopením mnozí stále nevědí rady. Pokud má tvé tělo prospívat, chceš být štíhlá a fit, musíš umět naslouchat potřebám svého těla. „I když jsem zastáncem všech makroživin ve stravě včetně sacharidů, lidem s inzulinovou rezistencí, kterou trpí často lidé s nadváhou či cukrovku 2. typu, prospívá omezení cukrů a mnohdy i nižší počet jídel za den. U těchto lidí se tak nabízí například vynechání snídaně. Stejně tak mohou se snídaní experimentovat ti, kteří vstávají příliš brzy do práce a nepociťují hlad. Vše je to o vnímání sebe sama,“ tvrdí Kateřina Hollerová. Snídaně se doporučuje dětem, těhotným ženám a lidem s vysokými nároky. V ostatních případech nelze s jistotu tvrdit, že snídaně je důležitý základ dne.

Věděla jsi, že je jedno, jestli začneš jíst v sedm hodin ráno, nebo experimentuješ s tzv. přerušovaným hladověním a jíš až později? Důležitý je celkový energetický příjem za den přizpůsobený fyzické aktivitě.

Foto: shutterstock.com

15.1.2021 7:00| autor: Redakce z dostupných zdrojů

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist