Myslete na bonton, ale nezapomeňte se bavit…

Bankety, rauty, recepce, lunch buffety…, vrcholí sezona plesů a společenských událostí. A právě v této situaci často nevíme, co na sebe, co se od nás očekává, a jak se v často nezvyklém prostředí chovat. S přirozeností bychom si teoreticky mohli vystačit, nicméně máme dojem, že jsme kdysi kdesi zaslechli slovo etiketa. Neuděláme něco špatně Nebudeme za nevychovance Co se tedy kde může a nemůže, respektive hodí a nehodí

Co na sebe

Velké róby se hodí na plesy či slavnostní premiéry. Měly by být dlouhé až na zem a klidně mohou mít hluboký výstřih nebo odhalovat záda. Takzvané malé černé ušité přesně na míru si ženy oblékají k jakékoliv příležitosti kromě velkých plesů. Hodí se však více na večer. Na odpolední párty jsou vhodnější takzvané koktejlky, což mohou být veselé šatičky v různých barvách.

Smoking s lesklými klopami a lampasy na kalhotách si muž obleče na ples či jinou významnou večerní událost – manžetové knoflíčky, černý motýlek a bílá košile jsou v tomto případě nutností. Méně slavnostnější varianta oděvu je tmavý oblek doplněný vestou a jednobarevnou košilí. Odpolední recepce snesou méně formální šat, nejlépe podle doporučení hostitele.

Kudy kam

Žena se ve společnosti stále drží po mužově pravici – nechá si nabídnout rámě a jemně se zavěsí dlaní a prsty. Muž podrží dámě dveře a pomůže jí z kabátu. Do schodů jde žena před ním, aby ji mohl v případě potřeby zachytit a podepřít.

Na toaletě se lidé, kteří se dlouho neviděli, rozhodně nevítají podáním ruky a už vůbec se vzájemně nepředstavují – to provedou až venku na chodbě.

První se představuje muž ženě, mladá dívka starší ženě a obecně společensky uznávanější osoba někomu dalšímu. Důležitý je krátký pevný stisk ruky a srdečný úsměv.

A konzumujeme, prosím…

Recepce – odehrává se většinou odpoledne, je neformální, neřídí se žádnými striktními pravidly, děláme to, co dělají ostatní – jíme, pijeme, konverzujeme – většinou vše ve stoje.
Buffet lunch – nikdo nikoho neobsluhuje. Hosté si připravené pokrmy nabírají na přistavených stolech sami a přinášejí si svůj oběd na své místo u tabule.
Raut – jídlo a nápoje jsou připravené na bufetových stolech. Hosté si vezmou talířek a naloží si na něj od všeho, co chtějí okusit – obvykle pokrmů bývá široký výběr.
Banket – slavnostní událost, na pozvané po aperitivu čeká prostřená tabule s obsluhou. Ke stolu nejdříve přicházejí ženy, po nich muži. Není slušné od stolu odejít dříve, než se zvednou hostitelé.

(foto: internet)

27.2.2007 12:00| autor: Lenka Mašová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist