Z rozsáhlé americké studie vyplynulo, že pánové se raději zakousnou do masa a mořských plodů, zatímco ženy raději zeleninu a ovoce.
Společnost Foodborne Disease Active Surveillance Network sledovala jídelníček čtrnácti tisíc Američanů od května 2006 do dubna 2007.
„V získaných datech byla obrovská různorodost, takže jsme si říkali, že by bylo velmi zajímavé, kdybychom se zaměřili na nějaké rozdíly mezi pohlavími,“ uvedl Beletshachew Shiferaw, vedoucí autor studie.
Vědci zjistili, že muži mají všeobecně větší tendenci jíst maso a drůbež, zvláště kachny, telecí a šunku, ale také běžné druhy mořských plodů jako krevety a ústřice. Ženy ve srovnání s tím dávaly přednost zelenině, zvláště mrkvi a rajčatům, a také ovoci, zvláště jahodám, borůvkám, malinám a jablkům. Ženy také dávaly přednost sušeným plodům jako mandlím a vlašským ořechům a oproti mužům si mnohem raději dopřávaly vajíčka a jogurty.
Muži ale v případě zeleniny raději než ženy konzumovali chřest a růžičkovou kapustu. Zatímco ženy měly raději karbanátky neboli hamburgery z čerstvého masa, muži zmrazené polotovary.
Muži také více než ženy riskovali v konzumaci syrových potravin, ať už šlo o tatarák, krvavý steak či polosyrová vajíčka.