Femina.cz > Vše o bydlení > Máte v kuchyni moly?
Máte v kuchyni moly?
Potravinoví moli? Že je v kuchyni určitě nemáte? Ale jsou to mršky nenápadné, a navíc se k vám domů mohou dostat i stejnou cestou, jako moli šatní, tedy otevřeným oknem od sousedů. Malý černý motýlek je ovšem šibal, a zdaleka nejčastěji si ho domů přinesete s nákupem.
Máte doma moly?
Že jsou potraviny napadené potravinovými moly, zjistíte podle přítomnosti miniaturních dírek v potravinách (třeba provrtané čokoládové bonbony), podle chuchvalců jemných pavučinek nebo vajíček či larev.
Lapače
Chcete-li zjistit, zda doma moly máte či ne, vyzkoušejte speciální lapače na moly, které seženete v drogeriích či v internetových obchodech. Zachytí-li se u vás doma několik molů za delší dobu (třeba měsíc), je čistě teoreticky možné, že k vám přiletěli od sousedů a u vás v kuchyni zatím neřádí.
Je-li jich víc, pak je zřejmé, že se líhnou u vás. Lapače vás přijdou odhadem na 6 – 100 Kč, některá balení obsahují i dva kusy, a také nejsou všechny značky stejně kvalitní. Lépe je vyzkoušet alespoň dva druhy, a vybírejte ty bez insekticidů a bez vůně. Lepší jsou lapače, které speciálně lákají samce molů, jejichž vyhubení ukončí další množení molů u vás doma.
Provrtají všechno
I nenačaté krabice, sáčky s kořením, bonboniéry, čokolády, mouky… natož pak ty načaté, tam se jim daří nejlépe. Milují těstoviny, instantní jídla, strouhanku, rýži, luštěniny, sušené houby a ovoce, ovesné vločky, granule pro zvířata jim chutnají také… a jejich zdroj můžete objevit i na velmi netradičních místech, třeba na nějakém tom zapadlém zbytku jídla, piškot, sušenka, kousek chleba za gaučem.
Neprosívat, vyhodit
Správná hospodyňka šetří, ale tady se to rozhodně nevyplatí. Dříve běžné prosívání mouky od červů a pavučinek, a poté opětovné použití prosáté mouky je nehygienické. Případných zárodků se lze zbavit tím, že necháte nově koupené rizikové potraviny přemrazit v mrazničce, nebo je zlikvidujete teplem, zhruba na 50°C chvilku v troubě. Je to však časově náročnější. Lze tak výrazně snížit riziko, že si moly zamoříte kuchyň.
Zdroj ve spíži? Zničit!
Moli se nejčastěji drží a úspěšně množí v potravinách, které nejsou pravidelně obměňovány, a které na jednom místě leží delší dobu. Rizikové jsou spíže, spižírny nebo různé poličky a skříňky, do kterých chodíte jenom občas a kde se mohou povalovat těstoviny do zásoby, čokolády a podobně.
Zjistíte-li, že zdroj molů je u vás, a že se jich nemůžete za žádnou cenu zbavit, nezbývá, než provést důkladnou čistku. Vše přebrat, vše napadené vyhodit a vyhodit i vše, co na místě leží delší dobu. V bytových a panelových domech se často moli šíří také „vnitřně“, tedy stoupačkami a digestoří. A samozřejmě také přes společnou chodbu, takže když otevřete dveře do bytu, moli jsou u vás.
Obrana?
Je jednoduchá, ale není stoprocentně účinná. Spočívá v tom, že budete potraviny skladovat v dobře uzavíratelných nádobách, nejlépe na šroub, čímž zabráníte tomu, že se moli do potravin dostanou u vás. Bohužel to nijak neovlivní to, když si moly s moukou přinesete. Poté pravidelně používejte lapače na moly, čímž zlikvidujete moly již existující.
Přeji zdárný boj!