Malý zázrak ve tvé kuchyni. Vaječné skořápky jako hnojivo, dekorace nebo pomocník při úklidu

Skořápky vajec patří i do tvé kuchyně. Ale děláš velkou chybu, pokud je po oloupání vyhazuješ. Můžeš je efektivně využít a způsobů, jak s nimi naložit, je opravdu hodně. Pokud ti řekneme, že skořápky od vajec umí divy, tak vůbec nepřeháníme. Nevěříš? Přesvědčíme tě!

Z vajíček, která si kupuješ v supermarketu, či na farmářských trzích lze spotřebovat úplně vše. I skořápky mohou být plnoprávnou součástí tvé domácnosti a nevídaným pomocníkem v mnoha ohledech.

Kde všude ti pomohou?

  • Jako hnojivo pokojových i zahradních rostlin
  • Jako součást domácího kompostu se zeminou
  • Pro výrazně lepší úrodu rajčat
  • Coby ochrana rostlin před škůdci typu plžů
  • Parádně je využiješ jako mini nádobku na sazeničky
  • Efektivně tě zbaví usazenin a připálenin na nádobí
  • Vyčistí ti skleněné dekorace – vázy, mísy, dózy, svícny
  • Se skořápkami si vykouzlíš i lépe chutnající kávu
  • Skvělé jsou i na bělení prádla
  • Poslouží ti jako zdroj vápníku a výživy pro tělo
  • Dodají pleťové masce přidanou hodnotu
  • Jako minerál pomohou i tvým čtyřnohým mazlíkům
  • Jsou i originální dekorací

Hnojivo pokojových i zahradních rostlin

Vaječné skořápky jako výborné hnojivo využiješ pro pokojové rostliny v bytě, stejně jako na balkoně, terase či v zahradě. Postačí je rozdrtit na drobné částečky a přimíchat k zakoupené zemině, do níž rostlinky sázíš. A protože je dobré, aby se kousky skořápek dostaly až ke kořenům rostlin, tak i v zahradě do vyhloubeného místa pro zeleň vsypej zeminu pod kořeny, než ji tam usadíš. Uvidíš za nějaký čas sama, jak budou tvé rostlinky krásně prospívat.

skorapky-vajecne-2.jpg

Zdroj: www.shutterstock.com

Součást domácího kompostu se zeminou

Domácí kompost ke hnojení si můžeš vyrobit i sama doma, a nejen když máš zahrádku, ale i v bytě. Kup vhodnou zeminu (cca 3 kg) a kbelík s víčkem, v němž budeš kompost pěstovat a uchovávat. Nasypej na dno kbelíku trochu zeminy, a pak tam dávej všechny biologicky rozložitelné zbytky z kuchyně – slupky, skořápky, zbytky ovoce a zeleniny, usazeniny z čaje a kávy, zbytky vajec, sypaný výluh kávy a čaje atp. Vždy vrstvi jednu vrstvu zeminy, na ni vrstvu zbytků z kuchyně, a zase zeminu a na ni opět zbytky. Až budeš mít kbelík skoro plný, jako vrchní část nasypej zeminu. Následně kyblík uzavři a na tmavém i chladnějším místě nechej cca rok kompost zrát. Ideálně ve sklepě či na balkoně.

Ve větším měřítku můžeš takto postupovat na vhodném místě a s vhodnou nádobou i na zahradě (třeba do sudu, nebo ohrazeného plného a pevného oplocení s krytem). Takto si můžeš vyrábět kompost se zeminou a krásně vyživovat rostlinky nejen přisypáváním této zeminy k nim, ale i přímo sázením do této zeminy.

Lepší úroda rajčat

Trik není moc známý, a hodí se vždy v době, kdy sázíš rajčata – a to i na balkon, nebo terasu. Do vyhloubených míst, kam chceš rostliny rajčat umístit, nasyp drcené skořápky vajec. Až poté sem vlož rostlinky. Budeš příjemně překvapena, jak budou tvá rajčátka růst, plodit a prospívat. Skořápky z vajec jsou totiž zdrojem vápníku, jehož nedostatek vede k hnilobě květů rajčat.

Ochrana rostlin před plži

Slimáci a hlemýždi jsou častým zdrojem nepříjemností na zahradách. Ale víš, že postačí do míst, kde nejsou tito živočichové ve tvé zahradě vítáni, nasypat hrubě drcené skořápky? Buď plžům vadí ostré hrany skořápek, anebo je prostě nějak jinak odpuzují, protože v místech se skořápkami je už neuvidíš.

Mini nádobky na sazeničky

Skořápky ti parádně nahradí kelímky a různé malé nádobky na sazeničky. Ovšem jen v případě, že vejce rozbiješ opatrně a tak, aby zůstala z větší části celá skořápka. Pak prostě necháš takové skořápky stát ve spodním obalu na vajíčka. Do spodní části skořápky uděláš opatrně ostrou jehlicí otvor pro odvod přebytku vody, a vložíš do každé skořápky trochou zeminy, semínka a opatrně zaliješ. Máš tak prostor na předpěstování rostlinek k budoucímu vysazení do truhlíků, či na zahradu.

skorapky-vajecne-1.jpg

Zdroj: www.shutterstock.com

Konec usazenin a připálenin na nádobí

Pokud máš svůj oblíbený hrnek na kávu a čaj, tak jistě víš, že se v něm časem objeví tmavé usazeniny z těchto nápojů. Stejně tak se ti občas stane, že něco v hrnci či rendlíku připálíš. Na obojí jsou skořápky skvělým parťákem. Stačí postižené hrnky a hrnce naplnit teplou vodou a vsypat do nich drcené skořápky. Takto nech nádoby cca 5 hodin stát, ideálně přes noc. Poté omyj s prostředkem na nádobí a důkladně opláchni. A voi lá – hrnky a hrnce budou jako nové.

Krásné a čisté sklo

Vaječně skořápky ti dokáží vyčistit skleněné dekorace – vázy, mísy, dózy, které časem, ať chceš či nechceš, zajdou vodním kamenem a usazeninou. Překvapivě i tady pomohou skořápky, když lžičku drcených vsypeš do skleněné nádoby spolu se lžicí citronové šťávy s vodou a necháš působit cca dva dny, jen občas s nádobkou zatřepeš. Poté obsah vyliješ a skleněnou nádobku omyješ a necháš uschnout. Bude krásně čistá a čirá.

Lépe chutnající káva

Miluješ kávu? A ideálně tureckou? Pak do mleté turecké kávy v hrnku přidej malou lžičku jemně drcených skořápek a až poté zalij vroucí vodou. Uhličitan vápenatý ze skořápek neutralizuje kyseliny v kávě, tudíž ta pak nemá natolik kyselou chuť jako jindy. Tato káva není nic nového, dříve ji pili kovbojové divokého západu, a proto se jí dodnes říká kovbojská káva.

skorapky-vajecne-4.jpg

Zdroj: www.shutterstock.com

Krásné bílé prádlo

Jistě víš, že bílé prádlo je náchylné k šednutí. S tím se pere mnohá žena. A usnadnit ti to může využití skořápek z vajec. Látkový šátek nebo pytlík naplň nalámanými skořápkami a kousky citronu i s kůrou. Dobře jej uzavři a přidej do pračky s prádlem. Ideálně na 40 až 60 °C. Výsledkem budeš mile překvapena.

Zdroj vápníku pro tvé tělo i domácího mazlíka

Namísto drahých výživových doplňků využij, co máš doma – vaječné skořápky. Všechny skořápky dej na plech pokrytý pečícím papírem, a peč v troubě při cca 180 °C zhruba sedm minut. Nechej je vychladnout a až poté nadrť na jemný prášek. Můžeš využít i mixéru.

Prášek si ulož do nádobky a skladuj maximálně měsíc. Denně si přidávej jednu lžičku do jídla (do jogurtu, smoothie, pomazánky, polévky, omáčky atp.). Skořápky obsahují uhličitan vápenatý a hořečnatý, kysličník křemičitý, fosforečnatý a hlinitý, jód, železo, měď, zinek, fosfor a mangan. Pomůže ti to doplnit důležité výživné látky a prospěje hlavně zubům, vnitřním orgánům a kostem s klouby. A máš-li doma nějakého čtyřnohého kamaráda, i jemu skořápky v pokrmech pomohou na pevnější kosti i lepší kvalitu srsti.

Tip pro pleťovou masku

Drcené skořápky můžeš přidávat nejen do jídla, ale také do pleťové masky. Stačí půl kávové lžičky. Tvá pleť bude po masce se skořápkami svěží, zářivá a pěkně vypnutá.

Originální dekorace

Mimoto mohou být skořápky zajímavou dekorací – a nejen o Velikonocích. Mohou být křehkou a jemnou dekorací v míse s pačuli, ozdobit mísu spolu s proutěnými koulemi, anebo být originálním svícnem.

Tak co říkáš, nejsou skořápky slepičích vajec doma skutečně užitečné?

Zdroj foto: Shutterstock.com

14.5.2020 2:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist