Tři kuchařské tipy: Prostřeno, zdravá jídla i česká tradice

Nevím, jak vy, ale podzimní čas já jednoduše můžu. Po horkých a dlouhých dnech se brzy stmívá, listí se krásně barví, občas prší a to je pro mě signál, že mám zalézt pod peřinu s prima knížkou nebo si užít den plný her s dětmi, ale hlavně miluju podzimně orosená okna. To když se zase vracíme k vaření, které se v létě přeci jen odbývá nebo nahrazuje grilováním. Podzim je pro kulinaření jako stvořený, nemyslíte? Jenže kde brát pořád nápady na nové a nové recepty?

Jednoduše! Sáhněte po klasice – po kuchařských knihách. V předvánočním čase vydává nakladatelství Ikar na knižní pulty tituly, které vás budou nejen bavit, ale najdete v nich i stále chybějící inspiraci do kuchyně.

Pro všechni milovníky pořadu Prostřeno je tu již druhý díl obrazové publikace, která mapuje 39 soutěžních týdnů oblíbené gastronomické show, 194 šéfkuchařů, 194 menu, 582 originálních rodinných receptů. Každý týden se před kamerami utká pět soutěžících, kteří se navzájem pohostí ve svých domovech. Své menu musejí ohlásit předem a později na něm nic neměnit, aby nebyl zvýhodněn ten, který vaří na konci týdne a je bohatší o zkušenosti z předchozích večerů. Oceňují se nejen pokrmy, ale průběh celého večer, jeho atmosféra, jak bylo prostřeno, jak hostitel své hosty pobavil. Hodnocení je tajné, každý hodnotí sám od jedné do deseti pouze v přítomnosti televizní kamery, počet bodů tak znají jen televizní diváci, nikoliv účastníci. Hraje se o rovných čtyřicet tisíc korun, a když vaří celebrity, je výhra určena na charitu. Nahlédnutí do českých domácností je poučné, zábavné, někdy dokonce i dramatické. A kolik poetiky a humoru najdete u českého stolu: Aniččino tajemství, divotvorné ovoce, dva na zastávce, hříšný tanec, jahodová radost, játra pana starosty, knížecí bomba, kouzlo lesa…

V druhém díle kuchařky s jasným a výstižným názvem Prostřeno! 2 najdete kromě receptů samotných amatérských kuchařů i recepty známých osobností. Velký úspěch sklidil třeba herec Pavel Soukup. Koneckonců posuďte sami, jeho recept nemá rozhodně chybu.

Masová žranice – vítězný recept Pavla Soukupa
I n g r e d i e n c e :Krkovička bez kosti (počet podle porcí), steakové koření, máslo, cibule, olej, brambory, sůl, majoránka, smetana, pepř.

Po s t u p : Maso omyjeme, naklepeme, osolíme a posypeme steakovým kořením. Přidáme kousek másla, podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 200 ºC. Pečeme asi 2 hodiny. V průběhu pečení připravíme přílohu – zapečené brambory. Syrové brambory dobře omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Naskládáme do varné nádoby a posypeme nastrouhanou cibulí, majoránkou, zalijeme smetanou a dáme do trouby předehřáté na 200 ºC. Pečeme asi 20 minut.

Pro ty, kteří hledají inspiraci a baví je připravovat pokrmy spíše netradiční a originální je určena kniha Martina Jiskry DVANÁCT CHUTÍ ROKU, v níž najdete čtyřchodová menu od ledna až do prosince. S velkou invencí proměňuje tento šéfkuchař tradiční českou kuchyni, aby byla srovnatelná se špičkovou gastronomií. Pečený bažant, škvarkové placky, zvěřinový vývar, vepřový guláš, kyselo, kaldoun či husí játra v jeho současné úpravě jsou neopakovatelným chuťovým zážitkem, který si můžeme připravit bez problémů i doma z dostupných surovin, sezonní zeleniny, ovoce a čerstvých bylinek. Pod taktovkou sommeliera doporučuje ke každému jídlu i nejvhodnější nápoj.

 

Pokud patříte mezi ty, kteří nad jídlem i přemýšlí, je tu kniha Petra Fořta s názvem Aby nám všem chutnalo. Zajímá vás, jestli je správný způsob stravování pojistkou dobrého zdraví? Odborník na výživu nám poutavou a mnohdy vtipnou formou vysvětlí, jak souvisí výživa a mnohé civilizační nemoci. Dozvíte se, co je očistná a protiplísňová dieta a kdy obezita zvyšuje riziko zdravotních problémů nebo předčasného úmrtí. Poznáte, zda komerční redukční diety nebo hladovka jsou smysluplnou záležitostí. Zajímavou kapitolou jsou výživová specifika pro ženy a muže. Rozhodně nás potěší, že můžeme stárnout zdraví, aktivní a potřební pro společnost, budeme-li dodržovat stravovací režim.

A když už knihy nezaujmou vás, možná jsou skvělým tipem na vánoční dárek, co říkáte?

Více informací najdete na www.bux.cz

24.11.2011 12:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist