Prokázali to experti z Kings College v Londýně, kteří sledovali rozmanitost jídelníčku u identických dvojčat a neidentických sourozenců.
Jednovaječná dvojčata mají stejné geny a jejich jídelníček je podobnější ještě více, než hypotéza předpokládala, zatímco u neidentických sourozenců se výrazně liší. Geny předurčují především výběr specifických potravin jako například kávy či česneku.
Vědci z Londýna sledovali přes tři tisíce párů ženských dvojčat ve věku mezi osmnácti a devětasedmdesáti roky a rozdělili je do pěti různých skupin podle skladby jídelníčku: na stravu bohatou na ovoce a zeleninu, alkohol, smažené maso a brambory a nízkotučné potraviny nebo chudou na maso, ryby a drůbež. Analýzou výsledků bylo zjištěno, že 41 až 48 procent preferencí ve vztahu k jídlu je ovlivněno geneticky.
Nejsilnější genetická souvislost byla prokázána právě u chuti na česnek a kávu. „Tak dlouho jsme předpokládali, že výchova a naše sociální prostředí určují, co máme rádi k jídlu. Tohle ale smetlo tuhle teorii ze stolu, protože geny častěji ovlivňují než neovlivňují naše stravovací návyky,“ tvrdí profesor Tim Spector, autor studie.
Podle odborníků kampaně ve stylu „jezte pětkrát denně ovoce a zeleninu“ mohou zapůsobit skutečně jen na jedince, kteří ke konzumaci těchto potravin tíhnou.