Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Hadí maso, žabí stehýnka – dáte si?
Hadí maso, žabí stehýnka – dáte si?
Nejspíš ne, ale vězte, že ve světě tohle zdaleka nejsou, pro nás evropany, ty nejodpornější pochoutky…
Evropané mají k hadímu masu či masu obojživelníků v drtivé většině odpor, nepočítaje pár zarytých gurmánů, kteří v rámci nových životních zkušeností oplývají ochotou ochutnat prakticky cokoliv. Ale i v Evropě se v krátkých obdobích hladomoru v 17. a 18. století občas na některé stoly dostalo hadí maso a to čistě z nouze.
Krokodýlí ocásky
Krokodýli nejsou uměle množeni a chováni jenom pro kůži na kabelky a boty, ale také na maso. Maso zejména z jejich ocasů je ceněnou lahůdkou hlavně pro africké domorodce, jenže ti si obživu obstarávají v divoké přírodě. Velkochov krokodýlů či jeho komerční lov pak zásobuje stejnou komoditou vyhlášené restaurace v USA. Ani hadů se zde neštítí, dokonce se zde prodávají konzervované části chřestýšů a prý jdou na odbyt.
Prosím metr krajty!
V zemích Dálného východu a v jihovýchodní Asii jsou hadí pochoutky, vývary a dokonce alkoholické nápoje s příchutí hadů dodnes tradiční a vyhlášené. Japonsko je vyhlášené hadími restauracemi a jinde lze na trhu koupit i živého hada za účelem přípravy pokrmu. Před třiceti lety bylo na afrických tržištích možné koupit krajtí maso, kupovalo se na metry. Cena byla vysoká a dnes je možné maso krajty sehnat jen „pod rukou“. Snad je za tím přísným zákazem ochrana hadů?
Stehýnko ze skokana? Lahůdka…
Hadi ani krokodýli nám k srdci nepřirůstají, ale hadí žabí stehýnka známe alespoň z doslechu snad všichni. Ne každý má tu odvahu je ochutnat, i když je připravují i některé české speciální restaurace. Vězte, že se jedná o obyčejného hnědého skokana, který je někdy nazýván poněkud morbidně „stolní žába“. Objednáte-li si jednu porci žabích stehýnek, svým životem za to zaplatilo pět žab, protože na talíři uvidíte deset malých stehýnek.
A nejoblíbenější úpravy? Smažené, dušené na víně nebo grilované… Jak je libo.
V USA jsou však dál. Žije zde obrovský skokan volský, jehož stehno je až 25 cm dlouhé a tak než byl v přírodě zcela vybit ziskuchtivými lovci, začal se pěstovat ve velkém na farmách. Ono už takové stehno nejspíš stojí za to…