Věčný souboj: Máslo nebo margarín?

Také občas stojíte před chladícím boxem, který je plný nejrůznějších značek, druhů a typů másel i margarínů? Také si přitom vzpomenete na reklamy o skvělých účincích toho či onoho margarínu a zároveň na varování odborníků před jeho nadměrnou konzumací?

O tom, zda je zdravější a vhodnější margarín nebo máslo, se už delší dobu vedou spory. Zatímco často zavrhované máslo se krčí v koutě regálu, margarín se honosí lákavým obalem a nápisy, kolik obsahuje vitamínů, jak dokáže snížit hladinu cholesterolu i jak málo tuků obsahuje…

Víte, co jíte?

Pravda je, že bez konzervačních látek, barviv a dalších přísad by byl margarín pouze nevzhledně vypadající šedivou hmotou, kterou bychom si na chleba asi nenamazali. Margaríny jsou obohacovány vitamínem A, a D (což mimochodem ukládá zákon), kvůli barvě se do nich přidává i beta-karoten. Oproti tomu máslo tyto vitaminy obsahuje přirozeně.

článek

V margarínu je také poměrně velké množství trans-mastných kyselin, které podle odborníků zvyšují hladinu cholesterolu a dokonce prý mají vliv na vznik srdečních chorob. Výrobci se proto snaží obsah těchto kyselin snižovat, čímž činí margaríny zdravějšími i stravitelnějšími. Navíc jsou poměrně vydatným zdrojem vitamínu E. Ovšem, je tedy margarín ještě vůbec zdravý, když je tak uměle zpracováván?

To máslo je mnohem přimočařejší. Jednoduše se vyrobí z mléka a je. Pravda, odborníci varovně vztyčují své ukazováčky s tím, že se do něj přidává sůl. Ruku na srdce – do margarínu také. Dalším argumentem proti máslu je jeho přílišný obsah tuku. Ano! Když už máslo používáte, vždycky si kupujte s co nejvyšším obsahem tuku, jen tak dostanete opravdu kvalitní máslo. Nevýhodou tradičních másel je určitě jejich nesnadná roztíratelnost, ale na rozdíl od margarínů mají skutečně máslovou chuť. Nebo vám nepřijde směšné kupovat si margarín s máslovou příchutí?

článek

Je samozřejmě především na vás, zda dá přednost tradičnímu máslu nebo margarínu. Obecně lze říct, že babičky nedají dopustit na máslo a mladší generace raději volí snadno roztíratelné margaríny. Kuchaři si kuchyň bez másla neumí představit, maminy zase dávají přednost lehce roztíratelnému margarínu. Jak jste na tom vy? Také někdy tápete a nevíte, který výrobek si vybrat? Nebo máte jasno? Máslo nebo margarín? 

Foto zdroj: profimedia.cz

16.5.2013 8:00| autor: Dorotka G.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist