Letní grilování: Super recepty na grilování s brusinkami

Maso je neodmyslitelnou součástí každé letní grill party – to je obecně známá věc. Mnoho lidí však ani netuší, jak dokonalý gurmánský zážitek skýtá příprava masa na grilu v kombinaci s brusinkami. Pro inspiraci vám přinášíme několik lahodných receptů á la brusinky na grilu.

Recepty připravil renomovaný šéfkuchař Radek Šubrt z pražské restaurace Amade, ale nejsou nijak složité, abyste si je nemohli užít i doma!

Pečený kozí sýr s míchaným listovým salátem, pošírovanou hruškou a brusinkovým kompotem
Ingredience:
200 g kozího sýra
4 ks těsta spring rolls
50 g másla

Na pošírovanou hrušku:
2 hrušky
10 g moučkového cukru
25 g másla
šťáva z 1 citronu
skořice

Na míchaný salát:
500 g listového salátu mix
100 g ředkviček
100 g mini rajčátek
50 ml octu balsamico
50 ml olivového oleje
50 g dýňových semínek
snítka čerstvých bylinek

Na brusinkový kompot:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Kozí sýr nakrájíme na porce a zabalíme do plátků těsta spring rolls potřeného máslem. Připravené balíčky grilujeme při středním plamenu asi 10 minut.
2. Hrušky oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Pokapeme je citronem a rozpuštěným máslem. Ochutíme skořicí a cukrem a zabalíme do alobalu. Na středním ohni grilujeme do měkka.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Nakrájené ředkvičky a rajčátka smícháme s listovým salátem a dýňovými semínky. Přidáme ocet a olivový olej a salát dobře promícháme. Nakonec přidáme čerstvé bylinky dle libosti a dostupnosti.
5. Při podávání na míchaný salát položíme grilovanou hrušku, grilovaný kozí sýr a přelijeme brusinkovým kompotem.

Perlička na grilu se sherry omáčkou a brusinkami
Ingredience:
600 g prs z perličky
50 ml olivového oleje
20 ks brambor grenaille
50 g máslo
čerstvé bylinky
sůl
pepř
snítka tymiánu

Na sherry omáčku:
50 ml kvalitní sherry
200 ml silné telecí šťávy
150 g másla
snítka čerstvých bylinek
polévková lžíce medu

Na brusinkovou směs:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Omytá prsa z perličky okořeníme solí, pepřem a tymiánem a grilujeme na rozpáleném grilu asi 10 minut z obou stran. Poté necháme odpočinout na teple.
2. Brambory opereme, okořeníme solí a pepřem a zabalíme do alobalu. Pokapeme rozpuštěným máslem, přidáme bylinky, pevně zabalíme a grilujeme přibližně 25 minut na středním ohni.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Sherry svaříme s medem, přidáme telecí šťávu a bylinky. Poté, co omáčka provaří, ji přidáváním másla zredukujeme na požadovanou hustotu.
5. Perličku servírujeme na bramborech a přelijeme sherry omáčkou a brusinkovou směsí.

Srnčí špíz s brusinkovou omáčkou
Ingredience:
600 g srnčího hřbetu
2 papriky
1 cuketa
1 cibule
50 ml olivového oleje
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
snítka čerstvých bylinek
20 ks brambor grenaille
50 g másla
sůl
pepř

Na brusinkovou omáčku:
500 g kořenové zeleniny
1 cibule
trocha divokého koření
200 ml silné zvěřinové šťávy
100 g másla
snítka čerstvých bylinek
100 g brusinek
200 ml červeného vína
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

Na brusinkovou směs:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Srnčí hřbet očistíme a nakrájíme na plátky široké asi 5 cm. Očistíme papriku a cuketu, oloupeme cibuli. Vše nakrájíme na větší kousky. Na jehlu napichujeme střídavě stočené plátky srnčího a zeleninu. Grilujeme na středním ohni asi 10 minut.
2. Brambory opereme, okořeníme solí a pepřem a zabalíme do alobalu. Pokapeme rozpuštěným máslem, přidáme bylinky, pevně zabalíme a grilujeme přibližně 25 minut na středním ohni.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli opečeme do hněda. Přidáme divoké koření, bylinky a rajčatový protlak. Svaříme spolu s červeným vínem, zredukujeme a přidáme brusinky a zvěřinovou šťávu. Vše povaříme a nakonec scedíme.

Grilovaná hruška se skořicovým sabayonem a brusinkami
Ingredience:
4 hrušky
100 g másla
50 g moučkového cukru
2 polévkové lžíce medu

Na sabayon:
2 žloutky
100 ml dezertního vína
1 skořice
100 g cukru

Na brusinkovou směs:
150 g sušených cranberries
200 ml brusinkového džusu
50 g cukru

Příprava:
1. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jadřince. Rozpůlené hrušky pokapeme medem, moučkovým cukrem a potřeme máslem. Zabalíme do alobalu, položíme na gril a na středním ohni ugrilujeme do měkka.
2. Žloutky smícháme s cukrem, vínem a skořicí. Na mírném ohni za stálého míchání směs vyšleháme do husté pěny.
3. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme.
4. Hrušku vybalíme z alobalu a podáváme s brusinkovou směsí a napěněným sabayonem.

Ovocný špíz s marinovanými brusinkami
Ingredience:
½ ananasu
2 broskve
2 hrušky

Na marinované brusinky:
100 g brusinek
200 ml červeného vína
100 g cukru

Příprava:
1. Sušené brusinky naložíme do vína a necháme 2 hodiny marinovat. Poté brusinky přecedíme, do vína přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Nakonec přidáme brusinky a necháme vychladit.
2. Očištěné ovoce nakrájíme na velké díly a napícháme na špíz. Grilujeme pomalu na středním ohni a průběžně potíráme máslem a sypeme cukrem. Servírujeme s nakládanými brusinkami.

21.7.2011 2:00| autor: Lucie Elen

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist