Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Cibule – co o ní nevíte
Cibule – co o ní nevíte
Je to ta nejobyčejnější zelenina, ale v kuchyni nenahraditelná. Setkáváme se s ní téměř každý den. Méně jsou však známy její další možnosti použití se zázračnými účinky. Řeč je o cibuli.
Už staří Egypťané považovali cibuli za symbol vitality a všelék seslaný samotnými bohy. Používali je jednak při náboženských obřadech, ale sloužila i jako preventivní prostředek proti choleře a moru.
Moderní věda přisuzuje cibuli roli ochránce před srdečními záchvaty a je dále považována za významného regulátora škodlivého cholesterolu. Syrová i vařená snižuje krevní tlak, ředí krev a rozpouští sraženiny.
Syrová cibule pak silně podporuje zažívání a pomáhá při nadýmání, zácpě a jaterních potížích. Povzbuzuje trávení a vstřebávání živin.
Její antiseptické účinky jsou často využívány k léčení dýchacích cest (nadrobno nakrájená, pokropená medem a přes noc vylouhovaná).
Štiplavost cibule zrychluje krevní oběh a vyvolává pocení. Tato zbraň je pak účinná např. v boji proti horečce.
Dodává samozřejmě také energii a přisuzují se jí afrodiziakální účinky (dřívější typickou svatební polévkou byla právě z tohoto důvodu cibulačka, místo dnešní klasické knedlíčkové).
Cibule ale není určena jen k jídlu. Syrový plátek je báječným obkladem na vosí či včelí bodnutí. Strouhaná cibule je zase skvělým obkladem na omrzliny a šťáva z cibule zahubí bradavice a uleví při bolesti zubů nebo ucha.