Femina.cz > Vše o zdraví > Běžné oleje nejsou k zahození
Běžné oleje nejsou k zahození
Nejen exotické ořechové, palmové či sezamové oleje jsou těmi nejcennějšími. Mrkněme se do běžných regálů v obchodech.
Jako každý rostlinný olej jsou i následující rádoby obyčejné oleje mimořádně cenné. Jen je někdy neprávem přehlížíme, nebo si neuvědomujeme jejich přínos pro zdraví.
Řepkový olej
Druhý nejrozšířenější olej u nás. Neprávem opomíjený, protože se složení velmi blíží ceněnému olivovému. Má zlatožlutou barvu a též vysoký bod varu. Obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin a vitamín E, u nás je k sehnání většinou v rafinované podobě.
Použití: všestranné – omáčky, marinády, smažení, použitelný za studena i za tepla.
Olivový olej
Čím dál oblíbenější olej zelenavé barvy, zvláštní oříškové až dřevité chuti. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Prvotřídní extra panenský je jedinečný do salátů.
Použití: je také všestranné, do zálivek na saláty, do omáček, na smažení, grilování i do marinád.
Slunečnicový olej
Má světle žlutou barvu a vysoký obsah vícenásobně nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. V panenské podobě má lehkou chuť po oříšcích. Nejlepší a nejpoužívanější olej, panenský prý dokonce kvalitou předčí i olivový.
Použití: na saláty, k vaření, pečení i smažení.
Sojový olej
Žlutá barva a charakteristická chuť, to je tento velmi rozšířený olej.
Použití: smažení, dušení a též na saláty.
Rafinované nebo panenské?
Jaký je mezi nimi vůbec rozdíl? Rafinované je chemicky čištěné. Tyto oleje se dobře rozpalují a mají neutrální chuť i aroma, hodí se na smažení a fritování.
Panenské, či za studena lisované oleje, obsahují vonné látky a množství vitamínů. Jsou poměrně drahé a hodí se zejména pro použití ve studené kuchyni. Také nemají tak velkou trvanlivost a rychleji žluknou. Kvalita a vyšší výživová hodnota za to ale stojí.