Nezbytnost vlákniny

Vlákninou bojujte proti civilizačním onemocněním

Směs složených cukrů je nazývána vlákninou a dělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Mezi prvně jmenovanou patří bobtnaté látky, jež jsou zdrojem energie pro bakterie ve střevě. Tato měkká vláknina snižuje vstřebávání cukrů, tuků, žlučových kyselin a váže vodu. To je důležité pro správnou funkci střev.

Nerozpustná, hrubá vláknina zvětšuje objem střev, podporuje jejich pohyb, čímž působí proti zácpě. V žaludku navíc vyvolává pocit sytosti – proto je důležitou složkou v době, kdy se snažíte snížit váhu. Je nutné ovšem v této době zvýšit příjem tekutin, vitaminů a minerálních látek.

Nedostatek vlákniny je spjat s rozvojem civilizačních chorob ve vyspělých zemích. Je to dáno vymíláním mouky, oddělováním slupek zrn a výrobou bílé mouky. Tmavý chléb totiž obsahuje sedmkrát více vlákniny než bílý. Zdrojem hrubé vlákniny jsou brukvoviny, kořenová zelenina, řepa, chřest, fazolové lusky, plevy či otruby.

Pektiny pak nejdete v jablkách, hruškách, broskvích, meruňkách, citrusech a v rybízu. Lignin objevíte např. v ananasu či listové zelenině. A inulin se skrývá v česneku, cibuli a čekance.

Zdroj: Marie Finsterlová, Péče o pleť a vlasy, vydavatelství Grada

20.2.2007 12:05| autor: Zuzka
Více o tématu: Gradanemocvláknina

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist