Femina.cz > Vše o zdraví > Nezbytnost vlákniny
Nezbytnost vlákniny
Vlákninou bojujte proti civilizačním onemocněním
Směs složených cukrů je nazývána vlákninou a dělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Mezi prvně jmenovanou patří bobtnaté látky, jež jsou zdrojem energie pro bakterie ve střevě. Tato měkká vláknina snižuje vstřebávání cukrů, tuků, žlučových kyselin a váže vodu. To je důležité pro správnou funkci střev.
Nerozpustná, hrubá vláknina zvětšuje objem střev, podporuje jejich pohyb, čímž působí proti zácpě. V žaludku navíc vyvolává pocit sytosti – proto je důležitou složkou v době, kdy se snažíte snížit váhu. Je nutné ovšem v této době zvýšit příjem tekutin, vitaminů a minerálních látek.
Nedostatek vlákniny je spjat s rozvojem civilizačních chorob ve vyspělých zemích. Je to dáno vymíláním mouky, oddělováním slupek zrn a výrobou bílé mouky. Tmavý chléb totiž obsahuje sedmkrát více vlákniny než bílý. Zdrojem hrubé vlákniny jsou brukvoviny, kořenová zelenina, řepa, chřest, fazolové lusky, plevy či otruby.
Pektiny pak nejdete v jablkách, hruškách, broskvích, meruňkách, citrusech a v rybízu. Lignin objevíte např. v ananasu či listové zelenině. A inulin se skrývá v česneku, cibuli a čekance.
Zdroj: Marie Finsterlová, Péče o pleť a vlasy, vydavatelství Grada