Léto ve sklenici: 5 netradičních receptů na luxusní marmelády

Léto nejde nemilovat. Venku je nádherně, sluníčko láká ke koupání, povalování se na pláži, výletům a odpočinku. Dozrávají jahody, maliny, ostružiny a člověk neví, co by mlsal dřív. Aby ti léto zůstalo nejen ve vzpomínkách, pojď si ho zavřít do sklenic. Máme pro tebe super nápady na marmelády, které jen tak někdo nemá.

Víš, jak to říkávaly naše babičky… Až se léto zeptá, holka, co jsi dělala v létě, musíš mu odpovědět. A i kdyby se ti líbila odpověď ve stylu: pařila jsem, užívala si moře, sluníčka, festivalů, kin a výletů sebevíc, nebude ta správná. Zima a babičky chtějí vidět spíž nacpanou k prasknutí. A nejen tradičními okurkami, čalamádami nebo červenou řepou, ale také marmeládami. A aby to nebylo tak nudné, našli jsme a vyzkoušeli pro tebe super recepty, které jsou všechno jen ne klasické. Vyzkoušej je, nebudeš litovat.

Co budeš potřebovat? 

Rozhodně se při zavařování neobejdeš bez ovoce, želírovacího prostředku a cukru. Potřebovat budeš také sklenice, do kterých pak marmeládu dáš, hrnec na vaření nebo domácí pekárnu, která ti práci hodně ulehčí, váhu a spoustu trpělivosti a elánu.

Zásady správného zavařování

Ať už jsi zavařila tisíce marmelád, nebo jsi úplný nováček a letos se chystáš zavařovat poprvé, měla bys vědět, že k zavařování se nehodí všechno ovoce. Každý kousek ovoce, který chceš dát do sklenice, musí být nejen dobře omytý, ale hlavně nepomačkaný a už vůbec ne nahnilý. Nešetři na tom, tím že nahnilé kousky odkrojíš, neznamená, že se zbavíš plísně. Ta v ovoci zůstává a marmeláda se pak rychle zkazí.

Co zavařovat? 

Zavařit se dá prakticky cokoliv. Klasické marmelády z jahod, meruněk nebo rybízu můžeš ozvláštnit třeba mátou, vanilkou nebo dalším druhem ovoce. Ke sladkým dobrotám se hodí nakyslé, skvělé pro zavařování je třeba takové kiwi nebo pomeranče, ale i ořechy nebo okvětní plátky růží. Fantazii se v tomto případě rozhodně meze nekladou. A teď už dost povídání a hurá na slíbené recepty:

letni-marmelady-merunka.jpg

Zdroj: profimedia.cz, Shutterstock.com

Meruňková marmeláda s lístky máty

Potřebuješ: 

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 1 svazek máty
  • 1 kg želírovacího cukru (1:1)

Meruňky pokrájej, natrhej do nich mátu, přidej cukr a vše společně svař. Pokud chceš mít marmeládu jemnou, můžeš ji předtím, než ji naplníš do sklenic, rozmixovat. Pak už naplň sklenice až po okraj, zavíčkuj a na pět minut postav na víčko. A hotovo.

letni-marmelady-ruze.jpg

Zdroj: profimedia.cz, Shutterstock.com

Marmeláda z okvětních plátků růží

Potřebuješ:

  • 1 litr volně sypaných okvětních plátků růží
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 2 citrony

Okvětní lístky opláchni, odstraň bílou část, díky níž by byla marmeláda hořká, a přiveď ve vodě k varu. Nech 15 minut na mírném ohni a poté stáhni z ohně, aby vychladla. Přidej šťávu z citronů, cukr a znovu zahřej. Vař asi 30 minut. Správnou hustotu marmelády zjistíš, když trošku kápneš na talířek a necháš vychladnout. Pokud je po vychladnutí hustá, můžeš naplnit do sklenic. V opačném případě ještě chvilku povař.

letni-marmelady-malina.jpg

Zdroj: profimedia.cz, Shutterstock.com

Džem z malin a rumu

Potřebuješ:

  • 1 kg malin
  • 500 g želírovacího cukru
  • 2 dcl rumu
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Maliny smíchej s cukrem a společně povař. Nech chvilku vychladnout a pak přidej rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřívej, dokud nebude mít tu správnou hustotu a můžeš plnit do sklenic.

letni-marmelady-hruska.jpg

Zdroj: profimedia.cz, Shutterstock.com

Džem z ostružin s hruškami a ořechy

Potřebuješ:

  • 500 g ostružin
  • 500 g hrušek
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 5 lžic citrónové šťávy

Omyté ostružiny smíchej s cukrem a nech odstát. Mezitím si pokrájej hrušky i ořechy. Hrušky dej do hrnce a podus s malým množstvím vody, poté přidej ostružiny s cukrem a vař, dokud směs nezhoustne. Úplně nakonec přidej ořechy a citronovou šťávu. Horké naplň do sklenic a otoč na víčko.

letni-marmelady-angrest.jpg

Zdroj: profimedia.cz, Shutterstock.com

Marmeláda s angreštem a vanilkou

Potřebuješ:

  • 1 kg zeleného nedozrálého angreštu
  • 600 g želírovacího cukru
  • 1 vanilkový lusk

Angrešt odstopkuj a rozmixuj v mixéru. Přidej cukr a povař. Nakonec přidej vnitřek vanilkového lusku, smíchej a plň horké do sklenic.

Tak co říkáš? Docela prima recepty, zase něco nového a neotřelého, že? Každá taková marmeláda si zaslouží být taky krásně uskladněna, nech se inspirovat, jak sklenice dekorovat v naší fotogalerii. A napiš nám svůj oblíbený recept na marmeládu do diskuze, budeme se těšit. 

Foto: Shutterstock.com, pinterest.com, facebook.com

5.6.2018 6:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist