Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Láďa Hruška – recepty
Láďa Hruška – recepty
Potravinový inspektor Láďa Hruška, reportér televize Nova, autor nové kuchařské knihy a kuchař v jedné osobě. V poměrně krátké době se mu podařilo sestavit knihu plnou levných receptů, které někteří z nás již dávno znají a druzí by je zase nikdy nevzali do úst. S Láďou Hruškou a jeho kuchařským uměním je to tak trochu jako se stanováním – jedni ho milují a druzí nenávidí.
Rozhodně nehodláme dnešním článkem vstupovat nikomu do svědomí ani co se vztahu k vaření a zdravému stravování týče, ani co se týče vztahu ke kuchařskému umění Ládi Hrušky. Možná vás také okouzlil smažák v hrnku, nebo pivní preclíky, případně pizza z pomazánkového másla anebo jste si dokonce zakoupili výtisk jeho nové knihy, kterou si jeho čtenáři a příznivci doslova na autorovi vyžádali.
Na druhé straně vám byl ale možná mnohem užitečnější Láďa Hruška jako potravinový inspektor, který dokázal poukázat na nejrůznější nešvary související s obsahem potravin, které běžně kupujeme a konzumujeme, aniž bychom věděli, z čeho jsou složeny.
Zatímco některé rodiny zažívají peklo, když jim babička na Velikonoce naservíruje kuře s nádivkou z vajec a kopřiv, jiní se s odvahou pouští do konzumace nadívaných kuřecích kůží Ládi Hrušky. Po masu ani památka a celé jídlo vyjde na neskutečných 25 Kč a jedna porce dokonce na 3 Kč. Škoda jen, že většina těchto levných jídel je také nezdravá, plná tuku, cukrů, soli a navíc ještě smažená. Na to tu přece máme řetězce fast foodů, abychom se stravovali nezdravě! Není třeba si své trávení ničit ještě doma u vlastního sporáku.
Nicméně abychom potěšili i příznivce zdravého a levného vaření Ládi Hrušky, přinášíme našim čtenářkám recepty, které nás zaujaly.
Domácí Lučina
Na její výrobu je třeba si připravit smetanu ke šlehání, sůl, 2 ks velkých bílých jogurtů s minimálním obsahem tuku 10%, hrnec, cedník a bílé plátno. Oba jogurty nejprve smíchejte v nádobě se smetanou ke šlehání, směs osolte a znovu promíchejte. Cedník položte na hrnec, vyložte jej bílým plátnem a na to pak vylijte připravenou směs. Z takto připraveného polotvaru je zapotřebí nechat odkapávat syrovátku po dobu 24 hodin, a to v lednici. Je ovšem otázkou, zda i v tomto případě se jedná o recept levný a snadný.
Opilé kuře
Ingredience: 1 celé kuře (cca 1,5 kg) 1 plechovka piva Marináda: 2 lžíce medu 3 lžíce oleje 3 lžíce sojové omáčky 1 lžíce vinného octa 4 stroužky česneku 1 lžička chilli v prášku 1 lžíce červené chilli omáčky sůl
Postup: Vezmeme celé kuře a vyndáme zbytek vnitřku. Omyjeme ho, osolíme a připravíme, jak jsme zvyklí na grilování. Vložíme kuře do marinády (podle receptu nebo své oblíbené) a necháme marinovat přibližně hodinu. Poté vezmeme plechovku piva a 1 dcl odlijeme (nebo i upijeme). Na vršek plechovky uděláme ještě dva otvory. Plechovku pak položíme na plech s pečícím papírem a kuře na ni usadíme. Plech s kuřetem vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 35 minut.
Tiramisu pro děti
Ingredience: 1 vanička tvarohu 1 kelímek zakysané smetany 1/2 kelímku smetany ke šlehání 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru piškoty 2 lžíce melty kakao na posyp
Postup: Ve vyšší nádobě vyšleháme smetanu. V jiné míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový a normální cukr. K této směsi vmícháme šlehačku. Meltu s vodou (50 ml vlažná) a do ní namáčíme piškoty. Střídavě vrstvíme do mističek piškoty a krém. Poslední vrstva musí být krém, který posypeme kakaem. Necháme vychladit.
A co vy a recepty Ládi Hrušky, jste jeho příznivci nebo odpůrci?
Foto: profimedia.cz