Kroupy s fazolí: chutný a vydatný pokrm pro každý den

Jste milovníky luštěnin a též si rádi dopřejete trochu toho nezdravého v podobě uzenin a škvarků? Pak je skvělý čas na přípravu osvěžujícího, i když trochu kaloričtějšího pokrmu s prostým názvem: kroupy s fazolí.

Jde o velmi vydatný oběd nebo brzkou večeři, po níž je potřeba se cirka za hodinku vydat alespoň na procházku, abyste tělu usnadnili práci s luštěninami. Odměnou vám však bude skvělá chuť a spousta výživných látek, které jak kroupy, tak fazole dokáží nabídnout.

Suroviny:

kroupyhrnek
fazole větších odrůdpůl hrnku (lze nahradit fazolemi v plechovce)
cibule3 větší kusy
škvarky150 g
uzené maso / kolenodle libosti
sůldle chuti
ocetdle chuti

Doba přípravy:

  • přes noc namáčení fazole a krup
  • samotné vaření cirka hodinu

Náročnost: snadné
Typ jídla: hlavní chod
Typ kuchyně: střední Morava

Postup přípravy:
Večer před vařením namočíme jak kroupy, tak fazole, každé v jiné nádobě. Před samotnou přípravou pak vodu slijeme, dáme čerstvou a obě suroviny dáme zvlášť vařit. Fazole nesolíme, aby vařením dobře změkly – lze vařit v tlakovém hrnci, kde budou dříve hotové. Pro usnadnění přípravy je také možno sáhnout po kvalitní konzervě s fazolemi.

Kroupy osolíme ihned a vaříme ve slané vodě. Mezitím dáme uvařit uzené maso nebo uzené koleno,  které jsou často k mání za akční ceny v Lidlu, takže se dají výhodně koupit předem a zamrazit. Do vody k masu netřeba cokoliv přidávat (pokud si nepřejete mít též uzenou polévku) maso vařte v minimu vody, v podstatě jej stačí i jen dusit.

Pokud o polévku stojíte, zde je recept, co do vody k uzenému masu přidat. Dalším krokem je příprava smažené cibulky, kterou se budou kroupy s fazolí dochucovat. Je potřeba ji nakrájet ne zcela najemno a vysmažit do zlatohněda, aby ztratila typickou cibulovou chuť, ale získala kýženou chuť karamelizovanou. Pomoci jí můžete trochou vína a cukru, čímž z ní uděláme cibulku glazovanou.

V další pánvičce nebo kastrolku opečeme škvarky tak, aby se zpěnily a byly znovu křupavé. Tím je  v podstatě hotovo – fazole i kroupy slijeme, jakmile dosáhly měkkosti, která nám vyhovuje. Ve velkém hrnci pak smícháme kroupy, fazole, škvarky (i s vypečeným sádlem) a cibulku. Dochutíme solí a octem, necháme chvíli stát, aby fazole natáhly sůl do sebe. Pak znovu přichutíme do finální chuti, která má být slano-kyselá, s tóny glazované cibulky.

Lze podávat teplé. Ale ve vychlazené podobě jde o velmi osvěžující pokrm plný minerálů a stopových prvků, bílkovin, samozřejmě též tuků – ale jak víme, ani ty nejsou jednou za čas na škodu. A co s uzeným masem? Nakrájíme jej na plátky a podáváme spolu s tímto pokrmem. Ten se však obejde i bez uzeného, takže když nejste jeho příznivcem, klidně jej vynechejte.

22.6.2021 9:57| autor: Komerční prezentace

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist