Kouzelná levandule. Úžasná pro tvé zdraví, krásu i jako dekorace

Bolesti hlavy, závratě, nevolnost, nadměrný stres nebo špatná nálada? Žádný problém, s tím vším si levandule hravě poradí. A zároveň ti vykouzlí doma příjemnou atmosféru coby dekorace a široké využití má i v kuchyni. Co všechno levandule umí? Možná budeš překvapená!

Levandule lékařská alias Lavandula Angustifolia, lidově špikrnát, či dulenka je bylinka s jemnými, krásně fialovými kvítky a celá úžasně voňavá. Patří ve světě bylinek k těm, z nichž lze čerpat opravdu mnohý užitek. Víš jaký? Máš ponětí, co vše ti levandule nabízí?

Tahle kráska původem ze Středomoří patří bezesporu k jedné z nejoblíbenějších bylinek vůbec. Levandule je krásně modrá až fialová. Má tedy šmrnc, eleganci, styl a ještě potěší tvůj nos. Díky velké dávce silic, tříslovin a glykosidů nejen nádherně voní, ale v mnohém lidskému tělu uleví.

Máš-li ráda bylinky zelené a živé v květináči či truhlíku, levandule bude jistě tou pravou, protože tvůj příbytek krásně okrášlí a provoní. A když si na sklonku léta (koncem srpna či v počátku září) nasušíš její květy a listy, nic ti nebrání si levanduli užívat na mnoho způsobů. Pokud jsi to nestihla, koupíš ji sušenou v bylinkářství a obchůdcích se zdravou výživou, nebo si pořiď živou v květinářství, ještě jsou k mání.

Bylinku si můžeš dopřát jak vnitřně jako čaj, sirup, likér či tinkturu, tak zevně jako odvar, obklad, olej či mast. Tím to ale nekončí, díky svému silnému aromatu je to skvělý adept pro tvůj nos – na aromaterapii. Olej z levandule lze využít do aromalampy, odpařovače na topení, anebo kapku dát na kapesník a nasávat nádhernou a sytou vůni.

Co všechno levandule umí?

  • pomůže při bolestech hlavy a závratích (čaj, likér, aromaterapie)
  • je pomocníkem při nespavosti a nervozitě (čaj, likér, aromaterapie)
  • ulevuje od stresu, při špatné náladě i v depresích (čaj, likér, aromaterapie)
  • zklidňuje trávení a má efekt proti křečím a bolestem žaludku (čaj)
  • snižuje krevní tlak (čaj)
  • pomáhá také při menstruační bolesti (čaj, tinktura)
  • efektivně působí na rýmu a nachlazení (inhalace, aromaterapie)
  • má zklidňující a relaxační účinek (čaj, inhalace, aromaterapie)
  • zklidňuje pokožku (odvar, obklad) a mast lze využít i jako denní krém
  • účinně odbourává kožní záněty, ekzémy a akné (obklady a omývání odvarem, mast)
  • výborná je i k hojení ran (jejich omývání a obklady z odvaru, či mast)
  • prima působí na regeneraci svalstva, revma (mast, olej, masáže s olejem)
  • koupel bude pro tebe díky vůni levandule úžasným relaxačním a uvolňujícím zážitkem (olej, odvar)
  • navozuje dobrý spánek (živá rostlina na nočním stolku, čaj, olej na kapesníku, či polštářek naplněný sušenou levandulí)

Pomocník i dekorace v domácnosti

Pokud je ti to stále málo, můžeš tuto šik bylinku využít v příbytku nejen na okrasu.

  • Poslouží ti k provonění interiéru (olej, sušená svázaná, či sušená na misce, nebo v rámci aromaterapie).
  • Mimoto ti udělá službu v boji se šatními moly, kteří levanduli a její vůni nesnáší, a tak zabiješ dvě mouchy (nebo moly?) jednou ranou – zbavíš se molů, a ještě si krásně provoníš bydlení, potažmo skříně a komody. Stačí sušenou levanduli nasypat na misku, nebo svazek zavěsit do skříně či interiéru.
  • Je také efektním likvidátorem komárů, kteří před její vůní rovněž utíkají.
  • A v neposlední řadě ti pomůže proti napadení pokojových rostlin od mšic, molic a svilušek. Stačí rostliny pravidelně zalévat odstátou vodou, v níž se namáčela špetka sušené levandule.

levandule-7.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Kouzlení v kuchyni

S levandulí však můžeš úžasně a flexibilně kouzlit i v rámci vaření, a využít ji k dochucení především pečeného masa, ryb a mořských plodů nebo rýže, luštěnin či houbových pokrmů nebo pudinků, krémových dezertů, marmelád a kompotů. Skvělá je levandule jako koření do některých kousků francouzské kuchyně (ragú, vaječná omeleta, palačinky, saláty), kde je běžnou součástí provensálského koření. Vždy jí ale přidávej jen špetku a ideálně až ke konci přípravy pokrmu, jinak ti levandule vesele přebije aroma ostatních ingrediencí.

A jak si levanduli správně připravit? Tady máš návody na přípravu čaje, oleje, likéru, masti a tinktury:

Správný levandulový čaj

Připrav si do hrnku dvě lžičky sušených levandulových květů, ty přelij horkou převařenou vodou a nechej pět minut luhovat. Sceď a můžeš popíjet.

levandule-1.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Odvar z levandule

Dvě hrsti levandule – lístky i květy zalij půl litrem vody a přiveď do varu. Vypni a nechej luhovat 10 minut. Sceď a můžeš použít.

Levandulový olej

Potřebuješ k jeho výrobě 2 lžíce květů čerstvé levandule a 400 ml mandlového, olivového nebo slunečnicového oleje.

Květy levandule posekej nadrobno, nasyp do hrnce a zalij olejem tak, aby byly zcela ponořené. Poté přiveď olej opatrně k varu. Až olej jemně bublá, stáhni plamen a nechej pomalinku a zvolna 1–2 hodiny provařit. Pak odstav a nechej vychladnout. Následně olej přeceď, květy pomačkej mačkadlem na brambory, a tak z nich vymačkej všechen zbylý olej. Slij olej do lahviček z tmavého skla. Uchovávej v chladu a temnu. Takto připravený olej ti vydrží až rok.

levandule-8.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Levandulový likér

Budeš potřebovat 500 gramů květů levandule (ideálně čerstvé, ale lze i sušené), 3 citrony, 3 kousky celé skořice, 1,5 kg cukru (ideálně třtinový) a 1,5 litru vody.

Smíchej květy levandule, šťávu z citronů, skořici a vodu v hrnci a dej vařit. Od bodu varu nechej vařit 10 minut. Poté odstav do druhého dne. Na druhý den vymačkej květy levandule a skořici do směsi. Celé to přefiltruj přes plátno. Do macerátu pak přidej cukr a při mírném varu povař až do úplného rozpuštění cukru. Ještě teplé nalij do lahví a zazátkuj. Uchovávej v chladu.

levandule-4.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Levandulová mast

Na mast potřebuješ dvě polévkové lžíce čerstvých nebo sušených květů levandule, 300 g bambuckého másla nebo lékařské vazelíny, 30 g včelího vosku.

Ve vodní lázni nechej rozpustit bambucké máslo nebo vazelínu spolu se včelím voskem. Pak přidej levandulové květy. Zahřej a na mírném plameni míchej do bodu varu cca 5 minut. Směs odstav a nechej do druhého dne odstát. Druhý den opět zahřej do rozpuštění a přeceď přes gázu nebo plátno. Nalij do nádobky s víčkem a mast skladuj v chladu a temnu.

levandule-2.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Levandulová tinktura

Na tinkturu potřebuješ hrst levandule a vysokoprocentní alkohol.

Levanduli (čerstvou nebo sušenou) dej do menší nádoby. Lehce udusej mačkadlem na brambory a zalij alkoholem tak, aby byla levandule ponořená. Nádobu uzavři a nechej macerovat na tmavém místě 4 týdny, přičemž každý den nádobu krátce protřepej. Po měsíci levandulovou tinkturu sceď a slij do lahviček. Tinkturu z levandule můžeš také přidat do prádla namísto aviváže.

levandule-3.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

A něco pro krásu

Levandulové kuličky do koupele

Potřebuješ dvě balení jedlé sody, jedno balení kyseliny citronové, dvě polévkové lžíce drcené sušené levandule a slunečnicový olej dle potřeby.

Do misky vysypej jedlou sodu a kyselinu citronovou spolu s levandulí. Vše důkladně promíchej a pomalu přidávej slunečnicový olej tak, aby vzniklo jemné těstíčko. Z něho pak vymodeluj koule a nechej je usušit. Ulož do prodyšné krabičky s víčkem.

Levandulová maska

Potřebuješ dvě polévkové lžíce levandule, mléko a vodu dle potřeby plus tři lžíce mleté rýže.

Drcenou a sušenou levanduli vlož do misky a zalij vařícím plnotučným mlékem smíchaným 1:1 s vodou tak, aby byla levandule namočená. Namletou (rozmixovanou) rýži postupně přidávej do směsi, až vznikne kašička. Tu si nanes na obličej na cca 20 minut a relaxuj. Tato levandulová domácí maska ti krásně vyhladí pleť a hydratuje ji.

levandule-5.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

A ještě něco levandulového pro bříško

Levandulové sušenky

Potřebuješ na ně 250 g hladké špaldové celozrnné mouky, 125 g másla, 60 g cukru, 1 vejce, 2 čajové lžičky sušených květů levanduli a špetku soli.

Do větší mísy dej mouku a cukr i špetku soli. Máslo rozehřej a také přidej do směsi. Přilij rozkvedlané vejce a přisypej levandulové květy. Vymíchej a rukama vypracuj jednolité těsto. Na válu z těsta rozválej plát cca půl centimetru silný. Formičkami nebo sklenicí vykrajuj kolečka či další tvary, ukládej na plech pokrytý papírem na pečení. Plech poté dej do vyhřáté trouby a peč při teplotě 180 °C cca 15 minut.

Bábovka s levandulí

Na 1 bábovku potřebuješ 200 g másla, 250 g polotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, a asi 3 polévkové lžíce květů levandule.

Troubu si předehřej na 170 stupňů. Levandulové kvítky dej do mísy spolu s moukou, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a vše promíchej. Celá vejce utři s cukrem a máslem, přimíchej tvaroh a přidej do mísy. Vymíchej těsto. To pak nalij do vymazané a vysypané formy a peč asi 45 minut v troubě.

Zdroj foto: Shutterstock.com

8.10.2020 2:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist