Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Kopr
Kopr
Kopr je na tom špatně. Má výraznou vůni a specifickou chuť a tak ho většina z nás buď miluje nebo nesnáší – nic mezi. Stojí však za to, podívat se mu podrobněji na zoubek.
Kopr jako léčivka?
Určitě, je to bylinka jako každá jiná. Je báječnou léčivou rostlinou a kopr dokonce byl i prvním známým dopingem, přidával se do jídla atletům, v koupelích se jím uklidňovali hysterické ženy, pomáhal na bolesti hlavy, jeho silice se používala v lécích proti kašli.
Podle lidových pověr dokonce zahání démony a často s ním byly spojovány pověry především kolem svatebních obřadů.
Uklidní žaludek i střeva
Tato prastará léčivá rostlina podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je tedy dobrým lékem na nevolnost či pokažený žaludek, nebo dokonce na plynatost. Maminky možná ocení jeho vliv na zvýšenou tvorbu mléka a o tišení kašle již byla řeč.
Zevně ho lze použít i na hemeroidy, ale to není dostatečně prokázané. Ovšem jeho antibakteriální účinek se uplatní při léčbě odřenin. Jednoduše dejte na odřené koleno rozmačkaný kopr – podobně jako se to dělá s jitrocelem.
Použití
Kopr má svoje specifické použití v kuchyni, známá je koprová omáčka či polévka kulajda. A svoji roli hraje i při marinování syrového lososového masa.
Velmi oblíbený je v Bulharsku, kde připravují Tarator – to je studená okurková polévka. Jsou to vlastně krájené okurky smíchané s jogurtem, koprem a česnekem. Překvapující spojení kopru a česneku je úžasné!