Kapary – tropická poupata

V mnoha receptech se lze dočíst o přídavku kaparů. Zní to trošku jako něco z rybí říše, ale pidisardinky to opravdu nejsou.

A není třeba se jich nějak bát, jejich pikantnost tkví hlavně v jemně nakyslé chuti, určitě jimi jídlo nezkazíte.

Puntíkatá poupátka

Kapary jsou totiž neotevřená poupata z tropické rostliny, či spíše keře s názvem kapara trnitá. Plody jsou tmavě olivově zelené tobolky, na špičce jsou červeně tečkované.
Pro potřeby koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti, která se prosolí a pak nakládají do octa, oleje nebo do soli.
Platí pravidlo, že čím menší a mladší poupátka, tím lépe chutnají.

Chutnají a hodí se k lecčemu

Mají tmavozelenou barvu podobnou olivám, jsou malinko poseté tmavými tečkami, a tvar mají podobný poupěti. Jejich chuť je mírně nakyslá a jejich použití je hlavně do omáček, pikantních pomazánek, salátů a pod maso či na pizzu.

Výborná je kombinace kapar a smetanových omáček, kterým dodá na pikantnosti a příjemné nakyslosti. Kapary lze najemno nasekat i do domácí tatarské omáčky, dostane zase úplně jiné a mnohem příjemnější grády než s klasickou nakládanou okurkou.

15.2.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist