Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Kapary – tropická poupata
Kapary – tropická poupata
V mnoha receptech se lze dočíst o přídavku kaparů. Zní to trošku jako něco z rybí říše, ale pidisardinky to opravdu nejsou.
A není třeba se jich nějak bát, jejich pikantnost tkví hlavně v jemně nakyslé chuti, určitě jimi jídlo nezkazíte.
Puntíkatá poupátka
Kapary jsou totiž neotevřená poupata z tropické rostliny, či spíše keře s názvem kapara trnitá. Plody jsou tmavě olivově zelené tobolky, na špičce jsou červeně tečkované.
Pro potřeby koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti, která se prosolí a pak nakládají do octa, oleje nebo do soli.
Platí pravidlo, že čím menší a mladší poupátka, tím lépe chutnají.
Chutnají a hodí se k lecčemu
Mají tmavozelenou barvu podobnou olivám, jsou malinko poseté tmavými tečkami, a tvar mají podobný poupěti. Jejich chuť je mírně nakyslá a jejich použití je hlavně do omáček, pikantních pomazánek, salátů a pod maso či na pizzu.
Výborná je kombinace kapar a smetanových omáček, kterým dodá na pikantnosti a příjemné nakyslosti. Kapary lze najemno nasekat i do domácí tatarské omáčky, dostane zase úplně jiné a mnohem příjemnější grády než s klasickou nakládanou okurkou.