Javorový sirup

Hustá tekutina v barvě karamelu, která je oblíbená hlavně v amerických zemích si postupně razí cestu i do našich kuchyní, a to i přes svoji vysokou cenu. Vždyť litr javorového sirupu může stát až tisíc korun…

A není divu!
Javorový sirup se vyrábí z mízy speciálních druhů javorů, které se na jaře navrtávají a šťáva z nich se sbírá. Pak se sváří do hustého sirupu a na jeden litr husté tekutiny je potřeba až čtyřicet litrů této šťávy. A výroba takového množství mízy trvá jednomu stromu 4-6 týdnů.

Nejlepší přírodní sladidlo

Tento sirup má svoji charakteristickou chuť a je považován za jedno z nejlepších přírodních sladidel vůbec obsahujících glukózu a sacharózu.

Navíc obsahuje i spoustu cenných látek. Našemu tělu je schopen dodat mnoho vápníku, manganu, hořčíku či draslíku. Dále obsahuje celou řadu vitamínů B a některé aminokyseliny.

V kuchyni

Použití je velmi rozmanité a využívá jeho příjemné chuti. Nejlépe se uplatní na palačinkách či vaflích. Sladí se jím koláče, používá se na zdobení zmrzlinových pohárů, ale i do čaje. Míchá se s máslem, čímž vzniká sladká pomazánka na pečivo. A použití je samozřejmě možné i ve slané kuchyni, k marinování masa či do omáček. Javorový sirup je vlastně použitelný téměř všude tam, kde med.

13.11.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist