Jak vybrat kvalitní pánev – na toto při výběru dejte pozor

Ne všechny pánve jsou stejné. Samozřejmě, pánev je pánev. A vždy slouží ke stejnému účelu. Pravda. Existuje však množství rozdílů mezi dobrou pánví a ne tak dobrou pánví. Cenové rozsahy vás mohou trochu usměrnit, ale někdy zjistíte, že jste vybrali špatný kousek, až když ho používáte doma. Pokud nechcete, aby se to stávalo, nejlepším řešením je naučit se rozlišovat mezi kvalitními a ne tak kvalitními pánvemi ještě před jejich koupí. Nepotřebujete mistra, stačí se řídit následujícími jednoduchými pravidly!

Hliník, nerez, litina …. kterou si vybrat?

Kvalita pánve je dána hlavně výrobními materiály a postupy. Nejběžnějším materiálem je nerezová ocel, železo a hliník. Můžete si myslet, že mezi jednotlivými postupy výroby nemůže být až takový rozdíl, protože na konci je výsledek stejný: pánev. Ale rozdílů je mnoho. Jak tedy vybrat kvalitní pánev?

Hliník – vytváří vynikající vedení tepla a odolává rzi a korozi

Tři hlavní výrobní postupy pánví jsou: lisování neboli ražení, kování a tlakové lití. Vědět názvy je skvělé je, ale tady je důležité znát rozdíly mezi nimi, takže jdeme na to!

Lisování je proces umístění plochého plechu buď ve formě polotovaru nebo cívky do lisu. Lis vytváří požadovanou formu pánve. Toto je nejjednodušší a také nejlevnější proces. V důsledku toho jsou lisované hliníkové pánve ty, které budete moci koupit za nižší cenu v obchodech. „Skvělé, vezmu si ji!“ Ano, můžete si ji koupit, samozřejmě, ale je třeba vzít v úvahu problém: když se hliník zahřívá, má tendenci se vrátit do původního tvaru, což je v tomto případě rovný povrch. To znamená, že varná nádoba ztratí kontakt s varnou plochou krátce po nákupu, takže se jídlo nebude vařit rovnoměrně. To, spolu s tím, že obvykle přicházejí s levným nepřilnavým povlakem, znamená, že lisované pánve opravdu slouží jen krátce.

Proces výroby kovaných hliníkových pánví je velmi podobný ražení, ale kov se zahřívá. To umožňuje použití silnějšího a odolnějšího plechu, který snižuje deformaci nádoby při vaření. Ačkoli jsou tyto pánve dražší než ty první, stojí za to zaplatit trochu víc, protože prakticky neztrácejí tvar; mají delší životnost a vaří lépe než lisované hliníkové pánve.

Posledním výrobním procesem je lití pod tlakem. Vyznačuje se vytlačováním roztaveného kovu pod vysokým tlakem do dutiny formy, která má požadovaný tvar pánve. Toto je nejdražší, ale také nejlepší, protože zabraňuje ztrátě tvaru pánve, protože „pánev“ je původní tvar. Můžete si myslet, že není nutné utrácet tolik peněz za pánev. Pokud jsou kované hliníkové pánve odolné, trvanlivé, za rozumnou cenu a dobře se v nich vaří, proč bych měl potřebovat více? Záleží na vašich potřebách. Lití pod tlakem umožňuje práci s různými tloušťkami hliníku, což přispívá k lepšímu rozložení tepla a rovnoměrným výsledkům vaření. Dokončení a detaily jsou také lepší, protože postup lití pod tlakem nabízí více možností dizajnu. Pánve z litého hliníku mají také lepší nepřilnavé povlaky.

Pokud si vyberete hliníkovou pánev, nepřilnavý povlak je stejně důležitý jako výrobní proces. Nákup super nádherné lité hliníkové pánve se strašným nepřilnavým povlakem je pravděpodobně vyhození peněz. Pojďme se do toho dostat krok za krokem: dva základní nepřilnavé povlaky používané u hliníkových pánví jsou keramické a PTFE. PTFE je nejznámější a nejpopulárnější, starý. Ale pravděpodobně ho znáte jako teflon – ačkoli Teflon je značka. V poslední době prošel špatnými hodnoceními, ale nevěřte všemu, co čtete, protože to není vždy pravda.

A pak tu máme keramický, jehož použití se hodně rozšířilo, protože někdo začal špatně mluvit o PTFE. Pravdou je, že oba mají určitá pro a proti, ale navzdory všem, co o něm bylo řečeno, pokud je vaším cílem zabránit tomu, aby se jídlo lepilo na pánev, doporučujeme zvolit PTFE.

Jak je rozeznám v obchodech? Lisované hliníkové pánve jsou opravdu snadno rozlišitelné. Opravdu levná pánev je určitě lisovaná. Pro jistotu ale vezměte pánev, dotkněte se jí a potěžkejte v ruce. Je velmi lehká a tenká? Pak je lisovaná.

Procesy kování a lití pod tlakem jsou obtížněji rozlišitelné pro oči neodborníků, protože hmotnost může být podobná. Možná je nejlepší podívat se na obal, protože výrobci vždy píší velkým písmem, když se díváte na litou hliníkovou pánev. Ano, není to příliš vědecká detekční metoda, ale je velmi účinná.

Nyní je to vaše volba! Možná stále dáváte přednost lisované hliníkové pánvi, protože ji příliš nepoužíváte. Pokud ale rádi vaříte, doporučujeme vám utratit trochu více za koupi lité hliníkové pánve nebo kované.

panvica-na-sporaku.jpg

Zdroj: Ivanenko.PRO/shutterstock.com

Nerez – trvanlivý s dlouhou životností

Nerezové nádobí je velmi univerzální. Samozřejmě má nějaké nevýhody, ale pokud si vyberete kvalitní výrobek, budete moci vařit skvělá jídla. Protože jsme rádi optimisté, začněme dobrými věcmi. Bereme jako samozřejmost, že zvažujete nákup kvalitního výrobku z nerezové oceli 18/10, tedy z 18 % chromu a 10 % niklu. To znamená, že budete vlastnit produkt, jehož hlavními rysy budou: vysoká trvanlivost, velká odolnost vůči kyselinám – například citrónu nebo rajčatům – a neporézní povrch, který se vyhýbá impregnaci chutí a vůní. Nebude mít ani příliš velkou hmotnost, takže bude všestranně snadno ovladatelný a přestože má určité zvláštnosti, snadno se čistí a udržuje.

Nyní je čas na ty méně dobré věci: nerezová ocel má špatné vlastnosti tepelné vodivosti, a pokud není nepřilnavá, může se jídlo snadno přichytit na varný povrch, pokud neustále nemícháte, vaříte s velkým množstvím tekutiny nebo přidáváte velké množství oleje nebo jakéhokoliv živočišného nebo rostlinného tuku. Rovněž nebude vhodný pro indukční varné desky, pokud neobsahuje indukční základnu, ale tato základna sníží energetickou účinnost.

Dobrou zprávou je, že existují alternativy a řešení těchto „nepříjemností“. Špatnou zprávou je, že jako vždy za ně budete muset zaplatit. Nerezové nádobí nejvyšší kvality obsahuje jednu nebo více vnitřních vrstev z vysoce vodivého materiálu – obvykle hliníku – ke zlepšení energetické účinnosti a když už jsou, vnější vrstvy jsou feritické materiály, takže je lze použít na indukčních varných deskách bez problémů. A existují také různé alternativy ke zlepšení nepřilnavých vlastností, ale pokud je vaším hlavním cílem zabránit tomu, aby se jídlo na povrchu vaření lepilo, doporučujeme použít starý nepřilnavý povlak.

nerezove-nadoby.jpg

Zdroj: MSPT/shutterstock.com

Litina je těžká a drahá, ale dušené maso chutná prvotřídně

Toto je perfektní věta pro shrnutí všech vlastností, výhod a nevýhod tohoto materiálu, který je jedním z nejpopulárnějších ve světě nádobí.

Začněme také dobrými věcmi. Na rozdíl od nerezové oceli je to jeden z materiálů s nejlepší distribucí tepla, který umožňuje dokonale rovnoměrné výsledky vaření po celém varném povrchu. I když ohřívání zabere hodně času, jakmile dosáhne požadované teploty, je jídlo dokonale uvařené. Má také vynikající vlastnosti pro uchování tepla, což z něj činí nejlepší volbu pro vaření při nízkých teplotách, protože dává jedinečnou chuť všem pokrmům a udržuje jídlo teplé až do podávání. Litina potažená smaltem také velmi dobře udržuje chlad. Pánve lze umístit do lednice pro podávání studených pokrmů, a dokonce i do mrazáku. A jsou také připravené na indukci!

Nyní je čas na špatné věci. Váží hodně. Váží příliš mnoho. Pánev velké velikosti se obtížně přemísťuje a těžce se s ní manipuluje i když je prázdná. Jsou také opravdu drahé, ale také velmi odolné a vydrží více než celý život.

Detaily, detaily, detaily

Zatím toho víte již dost – ale zdaleka ne všechno: detaily stále chybí. Jsou detaily na pánvi opravdu důležité? Ano, protože detaily zdůrazňují rozdíl. Design je velmi důležitý. Nejen proto, že dělá pánev krásnou, ale také proto, že dobře navržené pánve nabízejí více praktických výhod a pokud hodláme na pánev utratit nemalé peníze, musíme mít očekávání. Dobrý design zlepšuje distribuci tepla a usnadňuje vaření. Hmotnost je také velmi důležitá: nesmí být příliš lehká, protože by se mohla převrhnout, ani příliš těžká, aby se s ní snadno manipulovalo. Ale možná nejdůležitějším detailem je rukojeť. Musí být pohodlná a ergonomická a protože očekáváme vše, odnímatelné rukojeti jsou lepší.

Abychom to shrnuli, věnujte před koupí nové pánve pozornost i těm nejmenším detailům: vezměte ji, zatřeste s ní, přesuňte ji a trochu si s ní pohrajte. Ujistěte se, že je praktická a komfortní, protože pokud to uděláte dobře, bude vám sloužit mnoho let.

Upozornění na závěr

Velmi důležitý bod při výběru pánve je, na jaké varné desce vaříte. Musíte si pamatovat, že indukční pánve jsou vhodné pro všechny povrchy na vaření; ale pokud je vaše varná deska indukční, potřebujete určitě indukční pánev. Ano, jsou dražší než ostatní, ale ty ostatní nefungují na indukčních varných deskách, dokonce ani na těch nejdražších. Dobrou zprávou je, že je dokážete snadno rozlišit, protože je to jasně uvedeno na obalu. Je ale velmi důležité vědět, že ne všechny indukční pánve mají stejně dobrý výkon, protože zajistit, aby pánve fungovaly na indukčních varných deskách, není tak snadné, jak se zdá. Nakonec, pokud nemáte indukční varnou desku a neplánujete ji v budoucnu mít, nekupujte indukční pánve. Ušetříte pár peněz!

Zdroje informací:

 

27.10.2021 4:58| autor: Komerční prezentace

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist