Femina.cz > Vše o zdraví > Jak na překyselený žaludek?
Jak na překyselený žaludek?
Pokud vás po jídle trápí pálení žáhy a pocit těžkosti, patrně máte překyselený žaludek. Stát se to může každému. Nejčastěji trápí těhotné maminky, kterým k tomuto pocitu dopomáhá zvětšená děloha tlačící na žaludek, ale to je problém jen dočasný. Pokud stav u zdravého člověka trvá déle, vyžaduje lékařské ošetření!
Proč to pálí?
Co pálení a bolest zhoršuje?
Sladká jídla a alkohol nejčastěji vyvolávají zvýšenou tvorbu žaludečních šťáv a mohou tyto potíže vyvolat. Dalšími spouštěči je černá káva, pečená jídla, smažená a tučná jídla, mák, nikotin či černý čaj.
Léčba?
Vezměte na pomoc „babské rady“
Takže, než sáhnete po lécích, můžete vyzkoušet některý z babských receptů:
– Studené mléko prý pomáhá spolehlivě (ovšem ne u každého, někoho po něm naopak žáha ještě více pálí…)
– Kyselé mléko či dokonce kysaná smetana
A zase minimalizujte stres!