Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > JABLÍČKA PRO ZDRAVÍ A KRÁSU – Pozor jen na jablečný ocet!
JABLÍČKA PRO ZDRAVÍ A KRÁSU – Pozor jen na jablečný ocet!
Jablka obsahují ovocný cukr, ovocné kyseliny, draslík, hořčík, vápník, železo, křemík, fosfor, síru, mangan, pektiny, třísloviny, vitamíny (hlavně C), vonné látky a celulózu. Látky obsažené v jablcích účinně posilují náš organismus bez chemie a vedlejších účinků. Zásluhou vitamínů, minerálních látek, jablečných enzymů a ovocných cukrů Vám jablka pomohou ke zdravým dásním, lesklým a pevným vlasům a nehtům.
Jablka posilují svaly i nervovou soustavu, působí močopudně, proti ledvinovým kamenům, povzbuzují vylučování kyseliny močové ledvinami. Podporují trávení a celkově osvěžují. Soli draslíku obsažené v jablku pomáhají k navození trvalé tlakové rovnováhy krve v lidském organismu, zpomalují kornatění cév. Pektiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a odtučňují tkáně.
V jídelníčku každého z nás by denně nemělo chybět jedno čerstvé jablko už jen z toho důvodu, že jablečné enzymy ovlivňují látkovou výměnu a podporují trávení. Doporučuje se jíst jedno syrové jablko i se slupkou buď ráno jako očisťující, nebo večer jako pročisťující.
Při tepelné úpravě jablek musíte počítat s tím, že ztrácejí některé vitamíny. Zůstávají však stále chutná a zachovávají si mnohé léčivé účinky. Např. čaj z jablečných slupek působí podpůrně při revmatismu, jaterních a ledvinových onemocněních.
Na problematickou pleť působí blahodárně jablečná pleťová maska. Na její přípravu potřebujete jedno oloupané a jádřince zbavené jablko, které se povaří s 200 ml vody do změknutí. Poté se jablko rozmačká a smíchá s vodou, v níž se vařilo. Vzniklá hmota se nanese na 20 minut na očištěnou pleť. Po smytí směsi se obličej ošetří pleťovým mlékem.
Nemáte-li v oblibě jablka syrová, můžete zkusit jablečný ocet. Jablečný ocet je odedávna tradičním prostředkem lidového léčitelství na různé neduhy. Stejně jako jablka obsahuje zejména vysoký podíl draslíku. Jablečný ocet působí profylakticky i léčivě. Pomáhá při revmatismu, prochladnutí, celkovém vyčerpání, bolestech hlavy a v krku, kožních onemocněních při špatném metabolismu a trávení.
Zkuste vypít ráno nalačno skleničku vlažné vody s dvěmi lžícemi jablečné octa a dvěmi lžičkami medu. Tento nápoj prospívá zažívání tím, že podporuje intenzivnější spalování potravy, šetrně povzbudí činnost střev a tlumí chuť k jídlu.
Při bolestech v krku se doporučuje několikrát denně vykloktat roztokem připraveným z jablečného octa (tj. do skleničky vody 2 lžíce octa). Po celodenním běhání uvítají unavené nohy osvěžující koupel s přídavkem jablečného octa.
Máte-li vlasy bez lesku, opláchněte je po umytí vodou s jablečným octem.
JABLEČNÝ OCET BY V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEMĚLI UŽÍVAT LIDÉ TRPÍCÍ VŘEDOVÝMI CHOROBAMI !!!
Jablečný ocet si můžete buď zakoupit v obchodě (dnes již také ve formě tabletek), nebo velmi jednoduše připravit i doma ve vaší kuchyni. Budete potřebovat pouze kilo zdravých jablek, vodu a větší skleněnou nádobu s víkem. Jablka umyjte, nastrouhejte i se slupkou a jádřincem, vložte do skleněné nádoby a zalijte převařenou vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka (budete potřebovat přibližně 3 litry vody na jeden kilogram jablek). Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte. Po týdnu sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 14 dní na temné místo. Po 14 dnech přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.
A jedna zajímavost na závěr: Věděli jste, že nápoje vzniklé bezkyslíkatou fermentací z ovocných šťáv, jablek a kdoulí jsou známy pod obecným názvem cidre. Příprava cidru je podobná přípravě slabého přírodního vína, podporujícího trávení, o obsahu alkoholu 2-8%. Vysoce kvalitní cidrový ocet lze pak získat kyslíkatou fermentací.
Gabriela
Praha
Odkaz na www.tance.cz