Zdravý životní styl – rovnováha mezi výživou a pohybem

Zdravý životní styl je téma, kterému v poslední době věnujeme nemalou pozornost. Objevují se však odlišné definice a nesčetné množství návodů říkajících: „Dej na mě a budeš zaručeně zdravý, krásný a fit.“

Ať už si zvolíte jakoukoliv cestu vedoucí ke zdravému životnímu stylu, vězte, že neexistuje pouze jediný správný návod.  Důvod je velmi jednoduchý – potřeby a možnosti každého z nás jsou odlišné, a proto je třeba zejména s ohledem na fyzický i psychický stav, věk a zdraví člověka volit optimální způsob.  Odborník na výživu Pavel Suchánek ke zdravému životnímu stylu dodává: „Zdravý životní styl představuje kombinaci vyvážené stravy, která zahrnuje nejen dostatek vitaminů, kvalitních bílkovin, vlákniny a dalších důležitých složek výživy v optimálním poměru, ale hlavně jejich množství odpovídající zdravotnímu stavu, fyzické aktivitě a věku daného člověka.“  Pokud to však myslíte se zdravým životním stylem opravdu vážně, nesmíte kromě stravy zapomínat ani sport. Tomu byste se měli věnovat každý den alespoň 30 minut nebo ob den alespoň jednu hodinu.

Při sestavování zdravého jídelníčku dbejte především na jeho kvalitu, pestrost a vyváženost. Jedině tak je totiž možné udržet si optimální zdravotní stav a mít i dostatek energie ke své práci a koníčkům. Strava nám totiž musí především dodat energii, ale současně v ní být nesmí opomenuta žádná z důležitých složek potravy. Z toho také vyplývá jeden velmi důležitý fakt: zdravá strava se nikdy neslučuje s drastickými dietami!

Snídaně je „grund“

Vzhledem k tomu, že nepostradatelným základem každého zdravého jídelníčku je vyvážená a plnohodnotná snídaně, zaslouží si, abychom na ni a její složení kladli větší pozornost. Existuji klinické studie, které jasně ukazují, že pokud vynecháme snídani, sníme díky pozdějšímu obrovskému hladu daleko více potravy, než pokud bychom posnídali. Nesnídání tedy paradoxně místo ke krásné postavě směřuje daleko více k nadváze a obezitě.

Tělo potřebuje energii k dopoledním aktivitám a organizmus nemůže pracovat „na dluh“ dlouhodobě. „Vhodné ke snídani jsou především méně tučné mléčné výrobky v kombinaci s celozrnnými cereáliemi, naopak uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče bude lidský organizmus rád postrádat. Vhodné také není příliš sladké zapékané müsli, vhodnější jsou lupínky v celozrnné a v méně sladké variantě, jejímž příkladem mohou být například Nestlé Fitness,“ říká Pavel Suchánek.

Při sestavování své snídaně vždy dbejte na to, aby její hodnota odpovídala vašemu programu dne. Jinak totiž bude vypadat snídaně úředníka sedícího celý den na židli a jinak sportujícího dorostence, přestože základ bude totožný. Na rozdíl od odpoledního by v dopoledním jídelníčku nemělo chybět ovoce představující rychlý zdroj přirozeného cukru.

Snídaňové cereálie zahrnují celou škálu výrobků od fitness celozrnných cereálií se sníženým množstvím cukru až po slazené kuličky, ve kterých je množství cukru vyšší, určených především dětem. Cereálie zahrnují i celozrnné pečivo a jako takové jsou především hlavním zdrojem sacharidů, obsahují 55 – 78 %, a pro tělo jsou tak zdrojem energie. Zdraví prospěšné je především složení tuků, obsah vitamínů skupiny B, vlákniny a minerálních látek.

Cereálie jsou často „pranýřovány“ za svůj vysoký glykemický index, který způsobuje rychlý příchod hladu. Zapomíná se však na to, že cereáliemi je i celozrnný chléb či jiné pečivo, a jak je známo, ani to bychom neměli jíst suché. Stejné pravidlo platí tedy i pro lupínky a skupinu snídaňových cereálií – nemažeme je samozřejmě máslem, ale namáčíme je do mléka, čímž docílíme snížení glykemického indexu. Nezapomínejte proto na tuto důležitou zásadu při jejich přípravě!

Ať už vás tedy během dne čeká jakákoliv aktivita – sport, práce u počítače či jen sledování televize v pohodlí domova – představují cereálie ideální snídani. Nezpůsobují totiž pocit těžkého žaludku, pocit únavy z nadbytku tuků v jídle nebo rychlý příchod hladu. To vše ale platí jen pro celozrnné cereálie, které mají nižší glykemický index a hladinu krevního cukru zvyšují pomaleji a mnohem méně než výrobky z bílého pečiva.

Foto: hbuk.co.uk, dreamresearchgroup.com, alkeproject.com, healthontrack.info, blogs.babble.com, pickyeaterblog.com, ifood.tv, mills.kampffmeyer.com, healthylivingindia.org, clextral.com, cdc.gov, clextral.com, netplaces.com, grainchain.com, debugcooking.blogspot.com, emilylovesfood.com, servingfromhome.com, tomatotango.com, slinky.me, silvieandmaryl.com, austfood.com, thehistorykitchen.com, yourstudentbody.com, sunwarrior.com, healthyfoodhouse.com, citrusvb.com, inhabitots.com, elmilo.com, popscreen.com

22.9.2008 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist