Historie, zajímavosti a zdravotní přínosy tofu

Znáte tofu? Víte, z čeho se tato surovina skládá, odkud pochází a jaké má účinky na lidské zdraví? Pokud jste zvědaví a chcete se o této moderní potravině něco dozvědět, pokračujte ve čtení.

Rostlinný sýr ze sójového mléka

Tofu je potravina rostlinného původu, která vzniká podobně jako sýr. S tím rozdílem, že k výrobě tofu se používá sójové mléko, které se vysráží s potravinářskou sodou, což je síran vápenatý, nebo s jiným syřidlem. O tofu by se tedy dalo říct, že se jedná o rostlinný nebo také sójový sýr.

Původ tofu

Historie tofu sahá až do druhého století před naším letopočtem. V té době se začalo vyrábět v Číně. Zmínka o tofu se totiž ve druhém století objevila rukopisech tehdejšího čínského císaře. Postupně se tofu začalo rozšiřovat i do okolních asijských států. V současné době se tak jedná o surovinu, která je typická nejenom pro Čínu, ale také pro Japonsko, Koreu, Vietnam a Thajsko. Zajímá-li vás, jaké tradiční asijské pokrmy se z tofu připravují, podívejte se na az-recepty.cz, kde naleznete spoustu inspirace. Obliba tofu v západních zemích prudce stoupla po roce 1960, kdy se značně zvýšil zájem o zdravý životní styl.

Zdravotní přínosy tofu

Pojďme se detailně podívat na nutriční složení tofu. Uvedené údaje platí pro jednu porci, tedy 126 gramů.

  • 181 kalorií,
  • 11 g tuku,
  • 17,6 mg sodíku,
  • 3,5 g sacharidů,
  • 2,9 g vlákniny,
  • 21,8 g bílkovin,
  • 861 mg vápníku,
  • 1,5 mg manganu.

Základní druhy tofu

V obchodech můžeme narazit na dva základní druhy tofu:

  1. tvrdé,
  2. měkké.

Tvrdé tofu svým vzhledem opravdu připomíná bloček sýru a je ideální pro přípravu pokrmů, kde tofu nahrazuje maso. Hodí se například do vietnamské polévky pho, ale také z něj lze připravit vegetariánskou „čínus rýží nebo nudlemi. Na druhou stranu měkké tofu vypadá spíše jako puding.  Díky tomu, že nemá výrazně slanou či sladkou chuť, lze měkké tofu použít také na přípravu dezertů.

Jak s tofu pracovat?

Tofu je surovina mnoha tváří. To je již patrné z toho, že se dá koupit ve dvou zcela odlišných formách. Tím ale rozmanitost tofu zdaleka nekončí. Kromě základní příchuti, která se většinou označuje jako neutral, je možné na pultech obchodů najít také tofu:

  • uzené,
  • kořeněné,
  • česnekové,
  • marinované,
  • smažené a další.

Chcete-li si z tofu připravit karbanátky nebo ochutnat tofu párky, i ty si můžete koupit. Je tedy zcela patrné, že obliba tofu výrazně vzrostla a má své čestné místo v jídelníčku Čechů, kteří nemusí být nutně pouze vegetariáni či vegani.

Fytoestrogeny v tofu a jejich vliv na lidské zdraví

Kromě toho, že je tofu plné bílkovin, obsahuje také fytoestrogeny. Podle jejich názvu lze usuzovat, že se jedná o látky, které jsou podobné lidským hormonům estrogenům. Nevážou se ale na všechny receptory jako estrogeny. Podle studií se ukázalo, že fytoestrogeny mají pozitivní vliv na udržování hormonální rovnováhy a také snižují riziko vzniku rakoviny. Bylo dokonce prokázáno, že u žen, které pravidelně konzumují sójové výrobky, existuje nižší riziko vzniku rakoviny prsu.

2.-shutterstock_1891573444.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Přináší konzumace tofu nějaká zdravotní rizika?

Ve společnosti se šířily fámy o tom, že sója má negativní účinky na lidské zdraví. Kromě snižování hladiny testosteronu a libida u mužů, se můžeme setkat také s fámou o tom, že snižuje kvalitu spermií. Všechny tyto domněnky ale byly ve studiích vyvráceny a konzumace tofu je bezpečná pro muže i pro ženy. Konzumaci tofu by se měli vyvarovat pouze lidé, kteří jsou alergičtí na sóju.

Tofu a kácení lesů?

Jak souvisí kácení deštných pralesů s pěstováním sóji? Kvůli sójovým polím se opravdu kácí deštné pralesy, ale na vině není člověk, nýbrž dobytek, protože více jak 95 % světové produkce sóji slouží právě jako krmení pro hospodářská zvířata. Hlavním důvodem kácení deštných pralesů ale stále zůstává vytváření nových pastvin pro dobytek. Vegetariáni a vegani, společně s milovníky tofu z řad masožravců, se tedy nemusí kvůli své lásce k tofu trápit.

Hlavní výhoda tofu? Rychlá a snadná příprava

Málokterá potravina je stejně snadná na přípravu jako tofu. Když si nechcete s přípravou tofu pohrát, můžete si rovnou koupit upravené tofu podle vaší chuti. V opačném případě můžete vsadit na tofu přírodní, které můžete grilovat, namarinovat nebo také opékat. Fantazii se při přípravě tofu opravdu meze nekladou.

O tom, že je tofu chutná potravina, která lze připravit na milion různých způsobů, se můžete přesvědčit i ve své kuchyni. Vyzkoušejte nejenom slané úpravy tofu inspirované asijskou kuchyní, ale připravte si z něj také chutné dezerty. Konzumací tofu dodáte svému tělu potřebné bílkoviny, snížíte riziko vzniku rakoviny a pochutnáte si. Jaké jiné důvody k tomu, aby se tofu pravidelně objevovalo ve vašem jídelníčku, potřebujete?

Zdroj obrázku 1: Natasha Breen / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: Kate.cat / Shutterstock.com

8.3.2022 9:46| autor: Komerční prezentace
Více o tématu: zdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist