Femina.cz > Vše o sportu > Vše o cvičení > Grilovaný lilek a bramborové lodičky. Jak marinovat maso hravě i zdravě
Grilovaný lilek a bramborové lodičky. Jak marinovat maso hravě i zdravě
Jak připravit lehké saláty a dressingy a jak marinovat kuře a jak ryby Grilování se stalo nepostradatelnou součástí letních večerů, dovolených, oslav a party. Mnozí z nás se rádi sejdou u grilu se svými přáteli a připraví si čerstvou voňavou „mňamku“. Při grilování bychom ale měli myslet na pár zásad, aby naše masíčko bylo co nejméně zdrojem karcinogenů a abychom se vyhnuli alimentárních nákaz.
Co můžeme tedy udělat, aby grilování bylo bezpečnější
Měli bychom ke grilování používat vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí.
Grilovat bychom měli libové maso, ze kterého odstraníme tučné okraje, popřípadě kůži.
Grilujeme tak, aby nedocházelo ke styku plamenů s masem a dáváme pozor na to, aby tuk neodkapával na rozžhavené uhlí.
Po každém grilování bychom měli gril a grilovací pomůcky pečlivě očistit a umýt saponátem.
Než začneme grilovat, měli bychom maso marinovat.
Z hlediska prevence alimentárního onemocnění bakteriálního původu je nutno zabránit kontaminaci potravin…
Než začneme grilovat, měli bychom si dobře umýt ruce, jelikož budeme manipulovat se syrovým masem. Na syrové maso bychom měli používat jiné talíře, prkénko a příbory než na již ugrilované maso a zeleninovou přílohu. Měli bychom vždy používat čerstvou marinádu. Připravované marinované polotovary ke grilování bychom měli uchovávat v ledničce při teplotě nevýše 4°C. Grilované maso by mělo být samozřejmě dostatečně tepelně upraveno, abychom byli chráněni před bakteriálními patogeny a parazity a následně před případným onemocněním z potravin. Pro kontrolu dostatečného tepelného ošetření masa bychom měli použít vpichovací teploměr.
Pár rad pro grilování:
• chceme-li maso zjemnit, naložíme ho do kyselé marinády s octem a vínem – bude i mnohem křehčí
• chceme-li připravit kořeněnou pastu, použijeme vždy pouze čerstvé bylinky nasekané najemno, důkladně je promícháme s olejem a maso pastou potřeme
• aby se libové maso grilováním příliš nevysoušelo, naložíme ho nejprve do tekuté marinády s olejem, maso pravidelně potíráme i během grilování, další možností je maso obložit plátky slaniny nebo ho celou dobu grilování potírat olejem
• chceme-li špízy flambovat, polejeme je ke konci grilování lžíčkou alkoholu, ale POZOR, nikdy nelejeme alkohol přímo z láhve, abychom se nepopálili!!!
• grilovací tácky zabraňují stékání tuku do ohně a jeho spalování, které je nezdravé kvůli karcinogenním látkám, které se při hoření uvolňují
• při grilování bychom měli mít vždy po ruce kbelík s vodou!!!
• naložené maso v marinádě může v chladničce zrát až 48 hodin, ale rybám stačí pouze 3 hodiny
Marinování masa
• 1/3 šálku oleje
• 1/3 šálku sójové omáčky
• 1/3 šálku červeného vinného octa
• 2 lžíce citrónové šťávy
• 1 lžíce worčestrové omáčky
• 1 čajová lžička hořčice
• 2 stroužky česneku
• 1/4 čajové lžičky pepře
Lehký dressing
1 zakysaná smetana (možno použít i light či extra light)
Česnek, bylinky (např. bazalka, kopr, petrželka, pažitka), pepř
Grilované bramborové lodičky
8 menších důkladně očištěných brambor
50g rozehřátého másla
Sůl, pepř
Náplň:
6 jarních cibulek
50g salámu nakrájeného na nudličky
50g nastrouhaného sýra
Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Brambory nakrájíme na půlky a vydlabeme je. Ponecháme jen „mističky“ silné zhruba půl centimetru. Vnitřky vydlabaných brambor potřeme máslem. Brambory položíme řeznou stranou na rošt a grilujeme 10-15 minut. Brambory převrátíme a grilujeme ještě dalších 5 minut, aby byly křupavé. Nesmějí se však spálit. Brambory osolíme, opepříme a ještě teplé podáváme. Vydlabané brambory můžeme plnit různými náplněmi. Grilujeme je 10 minut, potom je obrátíme vydlabanou stranou nahoru a naplníme kousky jarní cibulky, nastrouhaným sýrem a nakrájeným salámem. Grilujeme dalších 5 minut, až se sýr rozehřeje. Podáváme horké.
Grilovaný lilek
1 velký lilek
3 lžíce olivového oleje
1 lžička sezamového oleje
Sůl, pepř
Okurková omáčka
150g bílého jogurtu
Cca 5 cm okurky
Sůl, pepř
Z lilku odřízneme oba konce, zbytek podélně nakrájíme na cca 8 tenkých plátků. Plátky lilku rozložíme na velký talíř a posypeme důkladně solí, aby z nich vytáhla hořkost. Zatím si připravíme směs k potírání. Smícháme olivový olej se sezamovým a podle chuti opepříme. Plátky lilku opláchneme, osušíme papírovými utěrkami, potřeme směsí k potírání a grilujeme nad žhavým dřevěným uhlím zhruba 10 minut dozlatova. Během grilování lilek jednou obrátíme a znovu potřeme. Musí být příjemně křehký. Plátky lilku upravíme na talíře a podáváme s okurkovou omáčkou, kterou připravíme tak, že z okurky odstraníme semena, dužinu i se slupkou nakrájíme na kostičky a smícháme s jogurtem. Dochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť!
+ další tipy feminy
Tělo spaluje tuky ještě půl hodiny po cvičení!
Bulimičky během záchvatu přijmou až 20000 kJ!!!
Máte doma tlouštíka, kterému stále chutná Však změna je nutná!
Femina vyzvídá na nutriční terapeutce Julii Zákostelecké. Ptejte se i Vy…
Napište nám své otázky na adresu info@femina.cz
pod heslem NUTRIČNÍ TERAPEUT,
a nebo své dotazy připojte přímo k článku.
(Foto: internet)
It-is.cz/terapeutka