Gratinované brambory se sýrem a paprikou

Suroviny

brambora
1 kg
cibule
2 ks
zelená paprika
2 ks
tvrdý vyzrálý sýr (např. čedar)
250 g
máslo
50 g
česnek
1 stroužek
sladká smetana
100 ml
mléko
400 ml
sůl, pepř
dle chuti
olej
dle potřeby
muškátový oříšek
dle chuti

Postup přípravy:

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Pekáč nebo zapékací formu vymažte máslem a vytřete česnekem. Na dno položte vrstvu brambor, posypte trochou soli, pepře, strouhaného muškátového oříšku. Cibule oloupejte, papriky zbavte jádřinců a vše nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli a papriku vložte do rozehřátého oleje a za občasného míchání osmažte. Část zeleniny rozložte na brambory a posypte trochou nastrouhaného sýra. Dejte opět vrstvu brambor a postup opakujte (trochu sýra si nechte). Poslední vrstvu tvoří brambory, které poklaďte vločkami zbylého másla. Smetanu smíchejte s mlékem, okořeňte pepřem a muškátovým oříškem a touto směsí zalijte brambory. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C asi 1 hodinu, dokud se tekutina nevsákne a brambory nezměknou. Před koncem pečení posypte povrch zbytkem sýra. Pokrm podávejte se zeleninovým salátem.

Hodnocení

2.8  Hodnoceno: 5x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
26.5.2021 4:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist