Gratinované brambory se sýrem a smetanou

Suroviny

brambory
0,5 kg
tvrdý sýr Ementál
150 g
máslo
2-3 PL
smetana
250 ml
sůl, bílý pepř, muškátový oříšek

Postup přípravy:

  • Smetanu vlijeme do nádoby a přidáme nastrouhaný sýr.
  • Připravíme si brambory, které důkladně omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenoučké plátky. Čím tenčí, tím lepší. Jsou křupavé a dobře udělané. Můžeme si pomoci i kráječem na zeleninu či ovoce.
  • Zapékací misku si vymažeme máslem a umístíme sem brambory, které vrstvíme a vždy je nezapomeneme osolit, nastrouhat muškátový oříšek, dát pepř.
  • Zalijeme připravenou směsí smetany a sýru.
  • Brambory gratinujeme do křupava 30 – 40 minut, troubu dáme na 180 stupňů.

Tento recept se dá všelijak upravovat a experimentovat. Nebojte se toho, vzniknou vám neotřelé chutě, které se hodí k dalším pokrmům. Pokud se vám zdají být brambory se smetanou tučné, lehčí variantou je rozředění smetany s mlékem. Pro zachování chuti dejte ovšem mléka podstatně méně, než smetany, zhruba 1:3. Gratinované brambory jsou velmi dobrou přílohou, která se záhy dokáže proměnit i v hlavní chod. Najemno nakrájené kuřecí kousky v této směsi dokážou také zázraky.

Hodnocení

3.5  Hodnoceno: 25x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
18.4.2014 8:21

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist