Femina.cz > Vše o hubnutí > Diety a jak na ně > druhy diet > krabičková dieta > domácí krabičková dieta > Domácí krabičková dieta – víme jak na ni!
Domácí krabičková dieta – víme jak na ni!
Krabičkové diety jsou už delší dobu známé a nejedna z nás nějakou vyzkoušela. Ovšem jak už to bývá, na trhu se objevilo kromě seriózních firem i spousta těch, které dodávaly krabičky předražené a bez kvalitních surovin. Chcete vyzkoušet krabičkovou dietu? Nemusíte už čekat, co vám kdo přiveze, vyzkoušejte si jí připravit sami. Máme pro vás skvělý tip na domácí variantu!
Rady na začátek
- každá dieta by nás měla bavit: nakupte si proto dostatečné množství barevných a veselých krabiček, nejlepší jsou ty, které mají uvnitř oddělený prostor, jídlo z více příloh se vám pak nebude míchat.
- první si vždy sestavte jídelníček a potom se vydejte na nákup. Opačný způsob není vhodný, protože si můžete domů přinést zbytečně mnoho surovin, které nestihnete spotřebovat, nebo vám naopak některé ingredience budou chybět.
- s množstvím se netrapte, velikost krabiček (samozřejmě si musíte vybrat ty vhodné) zajistí, že se nebudete přejídat.
- budete muset vařit speciálně pro sebe? Ano, ale nemusíte to přehánět. Do „obědové“ krabičky si klidně nachystejte to, co připravujete pro celou rodinu. Udělejte si však odlehčenou verzi. Například brambory zvolte bez omastku, místo tatarské omáčky si udělejte jogurtovou zálivku a obalované a smažené řízky nahraďte přírodním plátkem nebo kousky dušeného masa.
- dbejte na to, aby každá porce obsahovala vyvážené složení bílkovin, sacharidů a tuků s tím, že sacharidy by měly s postupem dne ubývat a bílkoviny přibývat. Tuky omezte, ale nevynechávejte. Dodržujte pitný režim!
Příklad krabičkové diety na dva dny:
1. den
- snídaně – jeden větší nebo dva menší plátky celozrnného chleba, cottage, rajče
- 1. svačina – bílý jogurt s kolečky menšího banánu
- oběd – rýže s tuňákem ve vlastní šťávě, strouhaný nízkotučný sýr na posyp
- 2. svačina – dvě vařená vejce, salátová okurka
- večeře – zeleninový salát s kousky kuřecího masa.
2. den
- snídaně – směs ovesných vloček a oříšků s čerstvým ovocem, zalít mlékem nebo bílým jogurtem
- 1. svačina– jablko a plátkový sýr
- oběd – těstovinový salát se šunkou a nakládanou zeleninou
- 2. svačina – knäckebrot se žervé, ředkvičky
- večeře – dušené hovězí maso se špenátovými listy, zeleninová obloha.
Soupis potravin, které se vždy budou hodit
Z následujícího seznamu mějte doma vždy po ruce co nejvíce položek, jejich kombinací nic nezkazíte: bílý jogurt, tuňák, mražená a nakládaná zelenina, rýže, balení knäckbrotu, vejce, olivový olej, cottage, směs oříšků, ovesné vločky, kuskus, čočka, fazole v konzervě, těstoviny, výrobky ze sóji, tvaroh, med a marmeláda (malým množstvím si můžete ochutit bílý jogurt nebo tvaroh, když nemáte zrovna ovoce). Dokupujte čerstvou zeleninu, sýry a maso. Z uzenin jen ty opravdu kvalitní, s ovocem to nepřehánějte.
Foto zdroj: profimedia.cz