Dlouhý život plný zdraví? Vyzkoušej paleo dietu!

Paleo dieta se v posledních letech skloňuje ve všech pádech, ale ne všechny informace, které se k tobě dostanou, jsou pravdivé. Také se v tom ztrácíš? Nemusíš! Máme pro tebe vše, co potřebuješ vědět hezky pohromadě.

Proč se pustit do paleo diety?

Paleo dieta je v posledních letech velmi módní a její princip je úplně jednoduchý. Vychází z toho, že lidský organismus není vyvinutý k tomu, aby dokázal strávit všechny potraviny, které v současnosti konzumujeme a tak všechny obiloviny, luštěniny, cukr, konzervanty, umělá barviva a ochucovadla zatěžují náš organismus. Díky špatnému složení jídelníčku se objevují civilizační nemoci, jako jsou obezita, cukrovka nebo nemoci autoimunního charakteru. Možná tě to překvapí, ale paleolitičtí lidé netrpěli vysokým krevním tlakem, mrtvicemi a troufám si tvrdit, že slovo deprese ani neměli ve slovníku. Spolu s nesprávnými a tělo zatěžujícími stravovacími návyky přichází také nejrůznější kožní onemocnění včetně akné. A pozor! Ač se jeví jako dieta, není primárně zaměřená na hubnutí. Efekt bys měla pocítit především na zdraví. Ne, neděs se, pokud se do paleo diety pustíš, určitě i pár kilo zhubneš.

Co jíst?

Jak už sám název napovídá, paleo je životní styl, který kopíruje pravěké (paleolitické) stravovací návyky. Na paleu tedy jíš maso, ryby, vejce, tuky, semínka, ořechy, zeleninu, ovoce a kvalitní nezpracované rostlinné oleje. Seznam povolených potravin je dostatečně pestrý, a když si zpočátku odvykneš na pečivo a přidaný cukr, zjistíš, že tento způsob stravování a vaření je stejně pestrý a zábavný jako “normální”. Jedinými surovinami, které odstraníš ze svého jídelníčku je vlastně jen cukr, mouka, obilniny a chemie.

Výhody paleo diety?

Pozitivní zdravotní účinky zaznamenáš téměř okamžitě. Můžeš se zbavit alergií, kožních onemocnění, zlepší se ti pleť. Hladina krevního cukru se stabilizuje a díky tomu budeš mít energii během celého dne – žádné výkyvy třeba po jídle. Kvalitnější bude i tvůj spánek. V důsledku lepšího fungování hormonů se také zbavíš usazených tuků na problematických místech – tady přichází slibované hubnutí.

Kolik tě bude stát?

Může se zdát, že náklady na kvalitní maso, vejce, tuky a některé další suroviny jsou moc vysoké. Jednotlivé potraviny jsou sice finančně náročnější, ale kvalitnější suroviny mají lepší výživové hodnoty. Nekupuješ navíc zbytečnosti a drahé polotovary. Když si po pár měsících na paleu porovnáš výdaje, zjistíš, že finančně to vychází stejně nebo dokonce lépe než dřív.

Vážně už nikdy nic sladkého?

Ani sladkostí se nemusíš vzdávat. Existuje spousta chutných paleo dezertů bez použití mouky a cukru. Místo klasické mouky můžeš použít mandlovou, kokosovou nebo třeba lněnou mouku. Místo cukru sladíš kokosovým cukrem, medem nebo sirupem z agáve. Paleo dezerty si určitě zamiluješ!

Pořád nevěříš, že by paleo stravování mohlo být zajímavé a chutné? Tak vyzkoušej následující dva recepty. První recept je na hlavní chod a druhý recept na úžasný paleo dezert bez mouky a cukru.

Losos po africku:

Na dvě porce si připravte:

  • 2 porce lososa (kolem 200 g každý)

marináda:

  • 2 lžičky roztopeného kokosového oleje
  • 2 lžičky pomerančového džusu
  • ½ lžičky od každého – římského kmínu, zázvoru a koriandru
  • ¼ lžičky soli a papriky
  • špetka chilli (dle chuti více)

Postup:

Smíchej si suroviny na marinádu, měla by to být tužší pasta. Vmasíruj do lososa a dej do lednice zakryté, alespoň na půl hodiny. Předehřej si troubu nebo gril – na grilu opékej tři minuty z každé strany a v troubě peč při 220°C 10-12 minut podle tloušťky filetu. Podávat můžeš třeba se zeleninovým salátem s pomeranči.

Makovník s jablky 

Na makovník 12 x 26 cm budeme potřebovat:

  • 100 g mletého máku
  • 3-4 vrchovaté lžíce mletých mandlí
  • 3 větší jablka bez jader, nastrouhané na větším struhadle
  • 2 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 1,5 dl kokosového mléka
  • špetka jedlé sody

Postup:

Příprava je hodně nenáročná. Připravíme formu s pečícím papírem a vymažeme máslem. Nastrouháme jablka a všechny ingredience důkladně zamícháme. Pečeme na 170 stupních, dokud se na špejli nic nelepí.

Video povídání  s jedním z propagátorů paleo stravy, Petrem Márou, o tom, co je a co není paleo:

Užitečné odkazy:

  • blog.petrmara.com/paleo-lowcarb-hype-okolo
  • paleo-doupe.cz
  • grasa.cz
  • paleolifestyle.cz
  • veseleboruvky.cz
  • paleosnadno.wordpress.com
  • FB skupina Paleo Czecho-Slovakia

Foto: thinkstockphotos.com, pinterest.com, archiv autorky

6.5.2015 10:00| autor: Petra Klepačová

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist