Diety v roce 2017. Trendem je 5:5:5. Slibuje zhubnout jednoduše, zdravě a napořád

Jaké budou trendy v oblasti hubnutí v tomto roce? Cesta k vysněné postavě nemusí být složitá. Nová dieta, kterou sestavila specialistka na výživu Angela Dowdenová, vlastně nepřichází s ničím převratným. Jejím základem je dodržovat pravidlo méně a často – tedy pět menších jídel denně v pravidelných intervalech.

Možná si vzpomeneš na dietu 5:2, jejímž pravidlem je jíst pět dnů v týdnu normálně a dva dny dodržovat přísný jídelníček s velmi omezeným přísunem kalorií (600 kcal pro muže a 500 kcal pro ženy)? Dieta 5:5:5 je její novou verzí aktuální pro rok 2017.

V jednoduchosti je krása a jednoduché řešení bývá často to vůbec nejlepší. Dieta 5:5:5 takové nabízí. Dowdenová radí jíst každý den pět 80gramových porcí ovoce či zeleniny, přičemž ideální je zelenina zelené barvy, ta je totiž bohatší na vlákninu a neobsahuje cukry. Dodržováním těchto pravidel se dají zhubnout dvě kila za dva týdny, což je optimální způsob hubnutí a nehrozí při něm prakticky žádný jojo efekt. A jak vypadá takový jídelníček? Tady máš ukázku:

Typický jídelníček

Snídaně:  Hrst borůvek a na plátky nakrájené kiwi společně s jogurtem s nižším obsahem tuku.

Oběd: Losos na páře se zeleným salátem a tzatziky

Večeře: Libové jehněčí s vařenou zeleninou a k tomu kuskus.

Svačiny jsou nezbytnou součástí diety. Můžeš si dopřát například banán, hrst ořechů nebo rozinek.

Nedoporučuje se svačit příliš brzy po hlavních jídlech a zapovězeny jsou veškeré sladké nápoje. Škodí samozřejmě velké množství cukrů. Hlídej si tedy obaly. Pokud potravina obsahuje více než 22 g cukru na 100 gramů výrobku nebo 5 g nasyceného tuku na stejné množství, je to příliš. Fajn jsou docela určitě polévky. Výborná je třeba ta z muškátové dýně. Polévku si můžeš dát k obědu. Je dostatečně sytá na to, aby mohla být hlavním chodem. Zahřeje a pomůže ti spálit efektivně kalorie. Tady máš recept:

Recept na polévku z muškátové dýně

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 nadrobno nakrájené cibule
  • kousek nakrájeného celeru
  • 1 nakrájené jablko
  • půlka menší muškátové dýně (nakrájené, oloupané, zbavené semínek)
  • 2 lžíce curry
  • lžíce skořice
  • 2 plechovky oloupaných rajčat (2×400 g)
  • litr a půl zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 140 g rýže basmati
  • trocha petržele
  • přírodní jogurt

Postup:

Na rozpálenou pánev dej cibuli, jablko a celer, posol a povař, dokud vše nezměkne. Přidej dýni, curry, skořici a trochu pepře, vař další 2 minuty. Pak přidej rajčata a zalij vývarem. Vař 15 minut pod pokličkou. Pak přidej rýži, která se musí povařit doměkka. Ozdob petrželkou a servíruj s bílým jogurtem.

Jíst méně a často. Proč to zabírá?

Podle expertů na diety je tento způsob efektivní jednoduše proto, že se takhle v dobách, kdy ještě nebylo jídla nadbytek, stravovali naši předkové a lidský organismus je na podobné přijímání potravy „naprogramovaný“. Pokud budeme jíst příliš velké porce jídla, zbytečně tím zatížíme trávicí systém, způsobíme si nadýmání, budeme více vysílení, protože tělo bude horečně zpracovávat horu jídla, kterou jsme do něj vložili.

Když sníme velkou porci jídla, hladina cukru v těle začne stoupat, ale poté, co tělo dané jídlo stráví, cukr rapidně klesne a s ním i naše energie a nálada. Naopak malé porce jídla častěji zajistí rovnoměrné a hlavně efektivnější trávení. Co je však nejdůležitější, je zrychlení metabolismu, kterému právě tento způsob stravování napomáhá. Naše tělo při pravidelném jídelníčku nemá tendenci ukládat zásoby na horší časy. Ví, že zanedlouho přijde další dávka energie a živin a tak vše klidně spálí. Tobě se tak hezky zrychlí metabolismus a kila půjdou dolů prakticky sama.

Přísnější verzí diet 5:2 a 5:5:5 je dieta, která se nazývá „vojenská“, protože ji vymysleli američtí vojáci. Sice vznikla už před pár lety, nicméně teprve teď dobývá pod názvem The Military Diet svou facebookovou slávu. Slibuje zhubnout velmi rychle –  až 4,5 kg za týden. Tady ale experti s doporučením váhají. Jedná se totiž o poněkud drastičtější způsob hubnutí, které spočívá v tom, že se člověk omezuje v jídle tři ze sedmi dnů v týdnu, během nichž může zkonzumovat jen něco přes tisíc kilokalorií. Tři zbývající dny se musí dodržovat normální dieta. Typický jídelníček přísnější části týdne je: plátek toastu a půlka banánu k snídani, vanička sýru cottage, vejce natvrdo a pět rýžových chlebíčků k obědu a k večeři 20 dkg libové šunky, hrnek brokolice, půl hrnku mrkve, půlku banánu a kopeček vanilkové zmrzliny.

Vanilková zmrzlina není jedinou potavinou takříkajíc na hraně. V doporučeném jídelníčku se objevují další nezdravé potraviny, například k obědu si dietář může dát dva libové párky.

Extrémnější diety se ale nedoporučují zejména proto, že tělo si během „hladových“ fází má tendenci ukládat více tuku do zásoby. Takže, pokud chceš opravdu zhubnout, zkus jíst především pravidelně.

Tak co na to říkáš? Přijde ti dieta 5:5:5 dobrým tipem, jak shodit kila navíc, nebo je to podle tebe jen další výkřik do tmy, který nemá šanci na úspěch? Napiš nám do diskuze, budeme se těšit na příspěvky. A mrkni také do galerie, my zastáváme názor, že k dietě patří i pohyb, co třeba malování? Věř nám, než namaluješ obrázky, jako jsou v naší galerii, pár kil určitě shodíš.

Foto: shutterstock.com, facebook.com, pinterest.com

10.1.2017 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist