Dej si veget aneb Jak je to s vegetariány a masožravci

Být vegetarián nebo masožravec? Moderní doba proti historické? Není to tak úplně pravda. Víš, odkdy se datuje vegetariánství a kdo ho vyznával? A proč by ses ho měla držet?

Podle kamaráda Honzy jsem útlocitný cvok, když jím maso jen občas – a ještě tak trochu s výčitkami. Absolutní vegetarián ale zatím ještě nejsem… On, jako milovník prorostlých bůčků, gulášků a zabijaček tvrdí, že masožravost je lidstvu dána odjakživa. Jestli jsi na stejné vlně jako já, možná se ti budou hodit argumenty, s nimiž se dá vytáhnout do boje.

Takže, pokud naši prapraprapředci poznali oheň až před takovými 800 000 lety, rozhodně si před tím nemohli dopřát žádné mamutí pečínky, steaky a křupavá stehýnka z drobné zvěře. A že by běžně žvýkali maso syrové, nebo si dělali denně tataráky, o tom si dovolím silně pochybovat. Nejspíš tedy jedli rostlinnou stravu, zpestřenou snad jen nějakou přidruženou hmyzí havětí. Čili vegetariáni tu byli před masožravci a všežravci!

Slavní vegetariáni

Ve Starém Řecku se lidem, kteří nejedli maso, říkalo Pythagorejci (název vegetarián samozřejmě tehdy neznali). Filozof Pythagoras, kterého známe z matematiky, řekl mimo jiné: “Pokud bude člověk bezohledně ničit nižší živočichy, nikdy nepozná zdraví, ani mír a dokud lidé zabíjejí zvířata, budou se zabíjet navzájem.”

Vegetariánství schvaloval také Charles Darwin, tvrdící, že “normální lidskou stravou je zelenina.” Ruský spisovatel L. N. Tolstoj to doplnil: „Člověk může být zdravý, aniž by zabíjel zvířata pro potravu. Proto pokud jí maso, podílí se na zabíjení zvířat jen kvůli chuti.”

Nemusíme ale zůstávat jen v historii, můžeme přidat pár českých hereček, které jsou vegetariánkami. Je to třeba Nela Boudová, Aneta Langerová, Iva Pazderková, Jana Paulová, Šárka Vaculíková…

veget1.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Máme na výběr

Nevím, jak jsi na tom ty, ani do jaké skupiny patříš. Jestli si, v domnění že děláš dobře, kupuješ bio maso ze “šťastných zvířat, která se netísnila v klecích, nebo se mohla volně pást, nemysli si, že byla i “bio-humánně” zabita. Většina lidí o tom moc nepřemýšlí a když si kupuje v sámošce maso, málokdo si představuje do detailů celý předcházející proces…

Ne, opravdu tě nenutím stávkovat u drůbežáren nebo jatek, ani se přivazovat k těm klecím nebo si popsat nahou hruď protesty, je to věc osobního nastavení a nikdo nemusí být povinně vegetarián. Máme zkrátka na výběr…

Nekrm zlé buňky

Je ale dobré vědět, že podle 30letého výzkumu Colina Campbella, profesora z Cornellovy univerzity, měli Číňané, kteří konzumují převážně rostlinnou stravu (zkoumal 6500 lidí), menší náchylnost k srdečním chorobám než Američané. (Uvedeno v  knize Jak se dožít 100 let, autor Gene Stone). Další výzkumy hovoří o tom, že existuje souvislost mezi rakovinou a živočišnými produkty. Zejména nasycené tuky potlačují imunitu a obsahují nadbytek joulů, což  vede k růstu buněk, včetně těch rakovinných.

Faktorů, které způsobují vážné nemoci, je ovšem daleko víc než jen druh stravy. Něco zdědíš, něco zaviní škodliviny v prostředí, kde žiješ, podepsat se může stres v práci, nedostatek pohybu, nespokojenost v osobním životě.  Mohli bychom najít hodně vzdálené stopy, záleží na tom, jak bylo od tvého dětství zacházeno s tvým tělem a psychikou a jak s ním zacházíš ty. Velmi důležité je přijetí sama sebe a zdravá sebeúcta, ale to už je další příběh.

Když úplně vypneš a jsi v pohodě, říká se tomu dát si veget. S vegetariánstvím to sice přímo nesouvisí, ale podle mě, osoby někde na půli cesty, je oboje docela prospěšné. Honzo, promiň… 

Foto: Shutterstock.com, profimedia.cz

5.4.2018 6:00| autor: Mirjana Červenková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist