Dáváte přednost zdravé stravě, ale provází vás zdravotní potíže Ochranná role vitaminů.

Během posledního desetiletí se ovoce a zelenina objevuje na našem trhu celoročně v pestré nabídce a my si můžeme vybírat z bohaté palety domácích i velmi exotických druhů. My to však neděláme. Většina z nás dává přednost sladkému ovoci (hlavně banánům a hroznovému vínu) a dost jednostrannému sortimentu zeleniny (rajčatům, okurkám a paprikám). Při denní konzumaci potřebné dávky ovoce a zeleniny musí tento celkem úzký výběr logicky vyústit v odpor k některým druhům ovoce či zeleniny, protože: “Kdo má jíst pořád dokola rajčata!“ Říká se, že člověk má jíst jen to, co se pěstuje v jeho kraji. Něco na tom je – náš organizmus se totiž přizpůsobuje novým podmínkám velice pomalu (jakž takž se dokáže vyrovnat se změnami staršími 300 let, ale rozhodně ne 30 let). Proto je tolik alergií a nesnášenlivostí třeba na sóju nebo tropické druhy ovoce. Pokud však naše tělo nereaguje na tyto potraviny nijak negativně, není důvod, proč bychom je nejedli…

Některé zdravotní potíže nás mohou provázet zejména teď v létě, kdy přirozeně konzumujeme větší množství ovoce a zeleniny. Sníme-li více zeleniny než obvykle, budeme mít nejspíš problémy s nadýmáním, podle druhu zeleniny spojeným s bolestí břicha, případně s častějším vyprazdňováním. Při konzumaci ovoce ve větší míře můžeme zase očekávat průjem, který bude intenzivnější, když zkombinujeme ovoce s nápoji. Značnou pravděpodobnost obtíží, nikoli však jistotu problémů, představuje zejména kombinace většího množství ovoce a mléka či mléčných nápojů (typicky rizikovou kombinací je konzumace třešní a mléka).

Ochranná role vitaminů

Jaký je vlastně mechanizmus ochranného vlivu ovoce a zeleniny Na tuto otázku neumí současná věda odpovědět zcela bezezbytku. Víme, že nestrávené části ovoce a zeleniny podporují funkci našeho zažívacího traktu. Víme také, že ovoce a zelenina obsahuje velké množství vitaminů, hrajících v našem organizmu řadu důležitých ochranných rolí. Jednou z těch hlavních je neutralizace negativního vlivu oxidativních dějů, které jsou přirozenou součástí naší látkové výměny, a při kterých vznikají velmi aktivní volné radikály. Tyto molekuly se významně podílejí na patologii kardiovaskulárních a nádorových nemocí.

Vitaminy tedy naše tělo určitě potřebuje. Ovšem ty z ovoce a zeleniny! Kdo si myslí, že má vyhráno, když obohatí svou současnou živočišnou stravu vitaminovými doplňky (místo ovocem a zeleninou), je na omylu. Několik rozsáhlých studií z posledního desetiletí totiž ukázalo, že toto jednoduché řešení nefunguje. Vitaminy v tabletkách nemají na zdravého člověka žádný pozitivní vliv. Naopak, v některých případech je jejich vliv dokonce negativní. Rozhodně bychom se proto měli zamyslet nad tím, jak ve svém denním jídelníčku zlepšit proporci ovoce a zeleniny vůči ostatním potravinám.

Správné zpracování

Snad každý ví, že ovoce a zelenina obsahuje spoustu látek, které jsou velice prospěšné lidskému zdraví. Ne každý už ale ví, že jejich obsah můžeme značně ovlivnit zpracováním. Pokud nechceme zničit vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou, musíme krájení salátů nahradit trháním a jejich přípravu v předstihu nahradit přípravou těsně před konzumací. Vitamin C a kyselina listová se ničí také při tepelném zpracování, které by proto mělo být šetrné a krátkodobé, nejlépe v páře.
Ke konzervaci ovoce a zeleniny je optimální mražení, ale rychlé, za hodně nízké teploty (-20 °C a méně). Zmražené ovoce a zeleninu bychom pak měli připravovat okamžitě, v případě tepelné úpravy bez předchozího rozmrazování, a neskladovat příliš dlouho, protože postupně ztrácí obsah vitaminů (stejně jako při pečení či vaření). Minerální látky tepelným zpracováním sice neztratíme, ale přijdeme o ně ve vytékající šťávě při rozmrazování. V plné míře zůstane zachována jen vláknina.

Další zajímavé informace na téma ovoce a zelenina v naší stravě obsahují webové stránky www.fzv.cz, www.zdrava5.cz, www.vyzivadeti.cz.

27.7.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist