Dáváte přednost zdravé stravě, ale provází vás zdravotní potíže Ochranná role vitaminů.
Během posledního desetiletí se ovoce a zelenina objevuje na našem trhu celoročně v pestré nabídce a my si můžeme vybírat z bohaté palety domácích i velmi exotických druhů. My to však neděláme. Většina z nás dává přednost sladkému ovoci (hlavně banánům a hroznovému vínu) a dost jednostrannému sortimentu zeleniny (rajčatům, okurkám a paprikám). Při denní konzumaci potřebné dávky ovoce a zeleniny musí tento celkem úzký výběr logicky vyústit v odpor k některým druhům ovoce či zeleniny, protože: “Kdo má jíst pořád dokola rajčata!“ Říká se, že člověk má jíst jen to, co se pěstuje v jeho kraji. Něco na tom je – náš organizmus se totiž přizpůsobuje novým podmínkám velice pomalu (jakž takž se dokáže vyrovnat se změnami staršími 300 let, ale rozhodně ne 30 let). Proto je tolik alergií a nesnášenlivostí třeba na sóju nebo tropické druhy ovoce. Pokud však naše tělo nereaguje na tyto potraviny nijak negativně, není důvod, proč bychom je nejedli…