Co se skrývá za flavor – čajovým aroma Ochutnejte šampaňské mezi čaji…

V horských oblastech jižní Číny, rostou čajové keře se stříbrno-bílým chmýřím. Ještě neotevřené lístky poupat se sbírají, suší a louhují do lahodného elixíru, které provází legendy. Bílý čaj je totiž považován za specialitu a výjimečnou složku mezi čaji. Má účinky posilující imunitu i energii a údajně dokonce prodlužuje život. Jeho chuť je jemná, delikátní, ostatně bílý čaj považován za šampaňské mezi čaji. Bílý čaj se zalévá vroucí vodou, stejně jako bylinný červený Roiboss, čaje ovocné, nebo typicky čaj černý. Připravili jsme pro vás čajový dýchánek…

Rozhodně vyzkoušejte:

Jarní receptíky
pro krásu i pro pupíky .-)
Čaj na revma
Čaj z prvosenky jarní
Pomerančový čaj s rumem
Čínská čajová vejce
Vařte si jarní čaj na čištění krve, bude vám lépe…

…a nebo zkuste exluzivní bílý čaj…

Co se skrývá za čajovým aroma

Hned po vodě je čaj nejoblíbenějším nápojem na světě. Každý den se vypije asi osm miliard šálků čaje. Čaj představuje především nápoj pro chladná období, ale po celý rok přicházejí na pulty obchodů čaje v nových chuťových variantách a se zvučnými jmény. Na celé řadě obalů bývá často uvedeno: „Aromatizováno“
Za tímto označením se skrývá postup s dlouholetou tradicí

V zemích, v nichž má čaj svůj původ, tedy v Indii, Číně nebo v Japonsku, byl čaj zjemňován již před 800 lety růžovými lístky či květy jasmínu.

Základním principem při aromatizování je dopomoci základním směsím s nepříliš charakteristickou vlastní chutí k větší chuťové plnosti. Přidávány jsou přitom přírodní nebo přírodně identické aromatické látky přírodní, v odborném jazyce zvané „Flavor“. Podle potravinových expertů jsou přírodní aromatické látky získávány ohříváním, lisováním, rozmělňováním, mletím, mícháním, filtrováním, destilací a kvašením a přimíchávány do čaje. Kousky vanilkových lusků nebo éterickým olejem bourbonské vanilky se například na přírodní bázi zjemňuje černý nebo zelený čaj.

Přírodně identické aroma je vytvářeno v laboratořích, se svým přírodním vzorem se však musí po chemické stránce naprosto shodovat. Protože jsou aromatické látky vyráběny ve velkých množstvích a jejich výroba je často levnější než by bylo získávání z přírodních substancí, bývají používány zejména u levnějších čajů. Ke zjemnění řady čajových směsí se používají také kousky ovoce, květů nebo koření. Nesmí být používány syntetické aromatické látky.

Aromatické látky činí v čaji maximálně tři procenta
…přesto mohou výrazně ovlivnit jeho charakter. Velmi oblíbené je dnes především vanilkové, pomerančové nebo jablečné aroma. Také exotické příchutě, jako je například zázvor nebo ženšen…

Tip feminy: Zázvorová koupel pro věčně studené ruce a nohy!
Okořeňte si život ženšenem – čím starší, tím lepší…

Aromatizované informace přinesla okusit
Marta Zídková, dle výzkumu expertů z TÜV CZ

Nepřehlédněte…

Pijte Roibos, je takřka zázračný! I káva umí zázraky…
RECEPTY PRO OZDRAVENÍ TĚLA I DUCHA Lékař radí… Dřínový čaj na doplnění jinu a rýže pro dlouhověkost
RECEPTY PRO OZDRAVENÍ TĚLA I DUCHA Lékař radí… Snížení váhy i cholesterolu a prevence nachlazení
RECEPTY PRO OZDRAVENÍ TĚLA I DUCHA Lékař radí… Rozptýlení chladu, horka, větru
Využijte sílu Novoluní a pročistetě si organismus. JAK SPRÁVNĚ PŘIPRAVIT ZELENÝ ČAJ Je libo horký, studený nebo ledový
Čaj chutná i léčí… Oolong a Pu-Erh pro krotitelky kilogramů, mladý bílý čaj i bylina Rooibos!
POŘIZUJETE BYLINNÝ LÉČIVÝ ČAJ HLEDEJTE REGISTRAČNÍ ČÍSLO!
CO ZMŮŽE ČAJ Rostliny se supresorem hladu… KILA DOLŮ – TEĎ HNED!
ABY TVÁ PLEŤ BYLA IN, DEJ SI KÁVU, ČAJ A MLÉČNÝ DRINK

Na závěr kuriozitka
Jaký čaj pijete nejraději

(foto: Google.com)

12.4.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist