Femina.cz > Vše o hubnutí > Chceš zhubnout? Tyhle potraviny bys určitě neměla ze svého jídelníčku vynechávat
Chceš zhubnout? Tyhle potraviny bys určitě neměla ze svého jídelníčku vynechávat
Trápíš se s kily navíc a zoufáš si, že už bys potřebovala nějaké to kilo konečně shodit? Víš, že bys měla ve svém jídelníčku něco změnit, ale nevíš co? Pokud ses rozhodla zhubnout, tyhle potraviny bys ve svém jídelníčku rozhodně měla mít.
I když je za okny pořádný mráz a po dlouhé době také hromady sněhu, kalendář nás neúprosně přibližuje den po dni k jaru, kdy zahodíme volné kabáty a zimní bundy a začneme zase o něco víc řešit nabrané kilogramy. Pokud ses právě teď pustila do hubnutí, pak kromě cvičení potřebuješ vyvážit také jídelníček. Které potraviny by ti v tom hubnoucím rozhodně neměly chybět? Tady je pět základních.
Vejce
Vejce měla dlouho dobu cejch nezdravé potraviny s nadměrným obsahem cholesterolu. Tento mýtus je naštěstí dnes již vyvrácen, a proto jsou dnes doporučována jako velmi vhodná potravina nejen k běžné konzumaci, ale také při hubnutí. Vejce jsou totiž jedním z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin. To díky vysokému obsahu proteinů, ale také obsahují široké spektrum aminokyselin, tedy je to bílkovina plnohodnotná. Jistým omezením může být jejich stravitelnost, čím více vajíček sníš, tím déle je budeš trávit. Měla bys vědět, že vajíčka se tráví déle jak maso. Proto bych vajíčka v různých formách (míchaná vejce, volská oka, omelety…) doporučil spíše ke snídani, popřípadě k nějaké brzké odpolední svačině. Rozhodně není vhodné, abys vajíčka konzumovala k večeři.
Celozrnné pečivo
Na rozdíl od jiných typů pečiva celozrnné pečivo obsahuje více nutričně hodnotných látek než pečivo bíle či tmavé. Obsahuje velké množství minerálních látek, vlákninu, vitamíny B, E, a D. Lehce a často se zaměňuje celozrnné pečivo za tmavé. Tmavé pečivo sice obsahuje vyšší podíl žitné mouky, ale to neznamená, že je celozrnná. Celozrnné pečivo je tvořeno minimálně z 80 % z celozrnné mouky. Celozrnnou mouku tvoří namleté obilky s obalovými vrstvami a díky tomu je nutričně hodnotnější. Vhodnou svačinu může tvořit například celozrnné pečivo s žervé, kvalitní šunkou a syrovou zeleninou.
Ovoce
Při hubnutí má většina lidí jeden problém, a tím je chuť na sladké. Tu můžeš krásně zažehnat s ovocem. Ovoce je velmi dobrý zdroj sacharidů, zejména jednoduchých cukrů, jako jsou fruktóza, glukóza a sacharóza. Není nutné se cukrů nějak obávat, jsou pro tebe dobrým a rychlým zdrojem energie. Mimo jiné se pyšní zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek a dalších nutričně hodnotných látek. Má to své jedno ale. Konzumace ovoce není vhodná na noc, protože večer energii už nijak nevyužiješ, naopak ti bude narušovat usínání. Pokud jsi v hubnoucím procesu, konzumuj ovoce ideálně dopoledne.
Mořské ryby
Ryby jsou zdrojem řady vhodných a nutričně bohatých látek, proto by ti neměly chybět pravidelně v jídelníčku. Důležitý je obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, kterých je v těle často nedostatek. Také jsou dobrým zdrojem jódu, zinku, železa a dalších nutričně hodnotných látek. Rybu si můžeš servírovat pečenou s vhodnou přílohou. Důležitá je při redukci váhy také úprava, je jasné, že pokud si budeš dopřávat třikrát týdně smaženou rybu, s hubnutím ti nijak nepomůže.
Zelenina
Podobně jako u ovoce zelenina je skvělým zdrojem vlákniny. Díky nízkému obsahu kalorií se nemusíš výrazně limitovat v jejím konzumování. Bude skvělou přílohou ke snídani, obědu nebo bez problémů i k večeři. Pokud tě honí mlsná, nakrájej si na talíř zeleninu a klidně ji chroupej u televize.
Pokud ke správnému jídelníčku přidáš pravidelný pohyb, půjdou kila dolů mnohem rychleji. A jak to máš ty? Jsi se svou váhou spokojená, nebo jsi právě v dietním režimu? Pochlub se nám.
foto-zdroj: shutterstock.com