Červené víno léčí diabetes

O vínu se ví, že má i pozitivní dopad na lidský organismus. A červené víno se opět ukázalo ve svém lepším světle jako nápoj nabitý látkami s blahodárnými účinky. Dokáže léčit cukrovku!

Nejenže je v malém množství vhodnou prevencí rakoviny a stárnutí, ale pomoci prý může také při léčbě diabetu typu 2. Mok z červených hroznů je totiž doslova nabitý látkou resveratrolem – antioxidantem, který potlačuje rezistenci vůči inzulínu.

Inzulín je hormon trávicího systému, který řídí obsah cukru v krvi. Když se tělo během života stane vůči inzulínu necitlivé (např. nezdravým životním stylem), mluvíme o inzulínové rezistenci a vzniku diabetu typu 2. Tím se také liší od typu 1, kdy tělu inzulín chybí zcela a musí se podávat injekčně.

Podle čínských vědců resveratrol omezuje inzulínovou rezistencí u myší a mohl by mít stejné účinky také u člověka.

Jenže pitím červeného vína by se dostatek resveratrolu pro léčbu diabetu typu 2 do těla nedostal. Člověk by musel totiž denně vypít tři litry tohoto nápoje. A to by výrazně převážily negativní účinky alkoholu, takže pozitivní působení by se minulo účinkem.

Antioxidant resveratrol se nachází v hroznech, malinách, arašídech a dalších typech rostlin.

Závěry studie čínských expertů z Šanghaje vyšla v říjnovém čísle odborného časopisu Cell Metabolism.

5.10.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist