Femina.cz > Vše o hubnutí > Červená čočka
Červená čočka
Jasně oranžové půlky čehosi, co na první pohled vypadá jako malý hrášek, tak to je červená čočka, která si pomalu, ale jistě vydobývá své pevné místo v jídelníčku.
Její původ lze vystopovat v Turecku či Kanadě, přesně to nevíme, jisté je jen to, že dnes je rozšířenou potravinou v celé Asii a postupně i v evropských zemích.
Nenadýmá – velká přednost
Po oloupání hnědé slupky má tento druh čočky červenavé zbarvení a právě chybějící slupka zlepšuje její stravitelnost a snižuje nadýmavost. Ovšem novou rostlinku z ní již nevypěstujeme, na povrchu bývá viditelný klíček, ale chybí důležitá slupka.
Co obsahuje?
Je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínů B6 a vlákniny. Je dobře stravitelná a proto jí lze zařadit i do prvních příkrmů pro děti či nemocné. Díky pomalu se uvolňujícím škrobům je vhodná i pro diabetiky.
Při vaření žloutne
Bohužel její krásná barva se varem rychle ztrácí a čočka má nakonec žlutavý odstín, rychle se rozváří na kaši, zhruba za 12 minut dostanete nevábně vypadající žlutou kaši, která však výborně chutná v kombinaci s uzeninami, zeleninou či lečem. Je vhodná do polévek i jako příloha k masu, potom ji musíme při vaření důsledně hlídat, aby se úplně nerozvařila na kaši.
Červená čočka je skvělým cenově dostupným obohacením našeho jídelníčku.