Červená čočka

Jasně oranžové půlky čehosi, co na první pohled vypadá jako malý hrášek, tak to je červená čočka, která si pomalu, ale jistě vydobývá své pevné místo v jídelníčku.

Její původ lze vystopovat v Turecku či Kanadě, přesně to nevíme, jisté je jen to, že dnes je rozšířenou potravinou v celé Asii a postupně i v evropských zemích.

Nenadýmá – velká přednost

Po oloupání hnědé slupky má tento druh čočky červenavé zbarvení a právě chybějící slupka zlepšuje její stravitelnost a snižuje nadýmavost. Ovšem novou rostlinku z ní již nevypěstujeme, na povrchu bývá viditelný klíček, ale chybí důležitá slupka.

Co obsahuje?

Je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínů B6vlákniny. Je dobře stravitelná a proto jí lze zařadit i do prvních příkrmů pro děti či nemocné. Díky pomalu se uvolňujícím škrobům je vhodná i pro diabetiky.

Při vaření žloutne

Bohužel její krásná barva se varem rychle ztrácí a čočka má nakonec žlutavý odstín, rychle se rozváří na kaši, zhruba za 12 minut dostanete nevábně vypadající žlutou kaši, která však výborně chutná v kombinaci s uzeninami, zeleninou či lečem. Je vhodná do polévek i jako příloha k masu, potom ji musíme při vaření důsledně hlídat, aby se úplně nerozvařila na kaši.

Červená čočka je skvělým cenově dostupným obohacením našeho jídelníčku.

8.9.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist