Čerešničky, čerešničky, čerešně

Třešně patří k létu stejně jako koupání a sluníčko. Dokážete si snad představit léto bez třešňové bublaniny

Historie:

Třešně pocházejí nejspíš z Malé Asie nebo oblasti Arménie. Do Evropy je dovezli Římané ve 12. století. Z původních divoce rostoucích třešní vznikly desítky odrůd okrasných i chuťově rozdílných třešní. Dělíme je na srdcovky, ty mají měkkou dužinu, a chrupky, které jsou tvrdší. Jednotlivých odrůd existuje na tisíc druhů, takže zahradníci mají z čeho vybírat.

Co obsahují

Třešně obsahují asi 80% vody. Jsou zdrojem výživných látek, hlavně beta-karotenu, vitamínů skupiny B, v menším množství obsahují i vitamín C. Z minerálů pak draslík, fosfor, vápník, železo, měď.

Třešně jsou vzácné v tom, že obsahují velké množství jódu (dokonce 100g obsahuje celou denní dávku) více ho obsahují již jen višně.  Prospívají tedy lidem s onemocněním štítné žlázy a také malým dětem a těhotným ženám. Dostatek jódu také napomáhá při neplodnosti nebo nádorovým onemocnění prsu.

Dále obsahují draslík (asi 20% denní dávky ve 100 g třešní) Draslík snižuje krevní tlak a působí kladně při únavě a podrážděnosti.

Dále obsahují čtvrtinu denní dávky vitamínu C, podporují vstřebávání železa, posilují imunitu, snižují krvácivost dásní

A jejich účinek na naše tělo

Podporují krvetvorbu, tvorbu kostí a zubů. Též čistí organismus, neboť tmavé druhy třešní stimulují tvorbu vyměšování trávicích šťáv a moče. Obsahují draslík, který podporuje vylučování kyseliny močové, jsou prospěšné při dně. Konzumujete-li denně 250 g třešní a vydržíte celý týden, pak se vám zaručeně sníží obsah kyseliny močové v krvi a tím předcházíme vzniku dny. Tato kůra má i další významné účinky, detoxikuje tělo, odstraňuje zácpu a upravuje trávení.  Dále třešně chrání vazivovou tkáň před enzymatickým rozkladem.

A vliv na krásu Také nezanedbatelný! Mají jednoznačně omlazující účinky, zkrášlují pleť, působí protizánětlivě, pomáhají při paradentóze, zmírňují revmatické onemocnění kloubů a redukují hmotnost.

Dozrávají…

Třešně dozrávají od května do srpna podle odrůdy a na trh se dostávají bezprostředně po sklizni. Pozor též musíme dát na kvalitu třešní. Je to měkké ovoce a snadno podléhá zkáze.  Jsou velmi křehké, protože šťavnatou dužinu chrání jen tenká slupka. Často stačí jen silnější déšť a třešně začnou praskat.

Malým dětem třešně raději vypeckujeme. Pecky jsou ostatně také zajímavé. Obsahují totiž kyanovodík, resp. substance, které se vlivem enzymů ve střevech štěpí a uvolňují z nich právě kyanovodík. Ale pokud spolykáme jen několik pecek, nemusíme se ničeho bát. V lednici dlouho nevydrží, zpracováváme je brzy po sklizni. Trvanlivost jim mírně zvýšíme tím, že je sklízíme se stopkou, bez stopky začnou nahnívat u otvoru po stopce. Též se vyhneme skladování v lednici u aromatických potravin, třešně snadno přejímají cizí pachy. Nepijte na ně! Je zde nebezpečí bolení břicha nebo koliky.

Vyrábíme z nich výborný džem, marmeládu, kompoty nebo šťávy. Tradiční bublaniny, kynuté koláče, třešně se hodí i jako přídavek do omáček k masu či přímo k pečení s masem. Sušené vypeckované třešně jsou výbornou delikatesou.

4.6.2007 8:08| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist