Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Brunch
Brunch
V poslední době nabízejí i české restaurace, obvykle na neděli, svým hostům brunch (branč). A co že to vlastně je?
Brunch nebo bruncheon představuje jídlo, které je podávané od pozdního rána do brzkého odpoledne, obvykle mezi 11. a 15. hodinou a kombinuje pokrmy k snídani i obědu. Samotný název vznikl složením anglických slov pro snídani a oběd, tedy BReakfast a lUNCH a poprvé se začal používat pravděpodobně ve Velké Británii kolem roku 1896.
Brunch je obvykle servírován jako samoobslužný bufet, pokrmy však mohou být servírovány také jako menu, někdy současně s nabídkou bufetu. Brunch je nabízen za jednotnou cenu na osobu a často tento způsob jídla, zvláště o víkendech, využívají rodiny s dětmi či přátelé, kteří si chtějí napřed očima vybrat, na co právě mají chuť a během jídla si povídat v příjemné a přátelské atmosféře.