Bašta, která léčí: Ředkvičky a rybíz

A je tu další díl seriálu o potravinách, které dokáží podpořit lidský organismus v jeho péči o zdraví. Dnes jsou tu pro tebe dva zajímavé a dobře dostupné kousky – ze zeleniny ředkvičky a z ovoce rybíz.

Rybíz patří k nejrozšířenějšímu druhu ovoce u nás v Česku. Věděla jsi, že byl původně planou rostlinkou? Dnes je běžným keřem na zahrádkách, kde roste v podobě bílého, červeného nebo černého rybízu. Všechny barvy ale spadají botanicky pod červený rybíz. Aktuálně se v Evropě pěstuje přes padesát odrůd rybízu, které se liší jak barvou, tak chutí a vůní.

Kyselé ovoce nabušené Céčkem

Rybíz má velmi šťavnaté plody s rosolovitým obsahem, které na keřích rostou v malých hroznech. Chuťově je to velmi kyselé ovoce, a tak vůbec nepřekvapí, že obsahuje velké množství vitamínu C. To je jeden z mála vitamínů, který si na rozdíl od zvířat neumíme ve svém těle sami vyrobit. Věděla jsi, že šťáva z rybízu je ideálním pomocníkem proti horečce, kašli, chrapotu a zvyšuje odolnost všech cév? Nebo že jej můžeš dávkovat namísto vitamínu C v počtu 30–35 bobulí denně? A že šťávu z rybízu lze i kloktat při bolesti v krku? Paráda, ne?

Proč zařadit rybíz do jídelníčku?

Vitamín C, který je hlavní složkou rybízu, ti může být prospěšný v mnoha směrech. Působí v buňkách jako katalyzátor enzymových procesů v organismu. Rybíz má také hodně vápníku, který je důležitý pro nervy, svaly, kosti a zuby. Dále obsahuje železo, které je výborné pro správnou krvetvorbu, rovněž hořčík s manganem, jež podporují správnou funkci srdce, soustředění a dobrou náladu.

Bobule rybízu také obsahují karoten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamín A. Ten patří k jedné z nejdůležitějších látek pro obranyschopnost organismu a ochranu sliznic v těle. Niacin je další látka, kterou můžeš z rybízu získat. Tento vitamín B3 je velmi důležitý pro tvoji nervovou soustavu. Rybíz má také v sobě kyselinu pantothenovou (vitamín B5), jež napomáhá dýchání tvých buněk a dobré kvalitě vlasů i nehtů. Draslík z rybízu ti pro změnu usnadňuje přenášení živin do celého těla, které následně odvodňuje.

Kde a kdy jej seženeš?

Rybíz je k mání od černa do září, z dovozu v marketech jej seženeš i během jiných měsíců roku. Vybírej vždy celovybarvené, pevné a na omak pružné bobulky. Mokré a přezrálé plody musíš urychleně zpracovat a spotřebovat. Vůbec zpracování a spotřebování rybízu musí být do několika dní, protože ani v lednici ti moc dlouho nevydrží.

Jak jej využít?

Využití rybízu stojí za to. Lze jej mlsat jen tak, vylisovat ve šťávu, uvařit z něj džem nebo marmeládu, také ho můžeš mixovaný zamrazit jako dřeň, či jej přidat do koktejlů. Další možností je upéct koláč či bublaninu s rybízem, nebo na něm podusit maso (ideálně zvěřinu či skopové).

rybiz-1.jpg

Zdroj: www.shutterstock.com

Prima dezert s rybízem

Potřebuješ 400 gramů červeného rybízu, 1 ks vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci cukru krupice, lžíci oleje, 1 bílý jogurt a snítky meduňky či máty.

Do kastrůlku dej omytý rybíz, přilij 1 dl vody a dej povařit na asi 4 minuty. Pak vše přeceď, a ještě propasíruj přes cedník, aby ses zbavila semínek a stopek. Tekutinu nalij do odměrky, dolij vodou do 4 dcl, přimíchej cukr a vanilkový pudink. Pořádně promíchej. Přiveď směs k varu, povař 2 minuty a nalij do misek vytřených olejem. Nechej vychladnout a dej je pak do lednice zatuhnout. Poté je můžeš vyklopit na talířek, přidat jogurt dochucený vanilkovým cukrem a dozdobit snítky bylinek (máty, meduňky).

Ředkvičky

Jsou původem z Blízkého Východu, přičemž poté zdomácněly nejdříve v evropském Středomoří a až pak doputovaly i k nám. Tato velmi oblíbená zdravá kořenová zelenina je u nás pochoutkou. Její malé, křehké a chutné bulvičky mají jemně štiplavou chuť. Jsou nízkokalorické, obsahují totiž velmi málo tuku. Jsou tak vhodné pro dietní jídelníček.

redkvicky.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Proč je jíst?

Ředkvičky jsou považovány za zdravé pro své kvalitní utišující a léčivé látky, které obsahují. Působí v těle antibakteriálně a antimykoticky, nejvíce v ústech, na sliznicích, v žaludku a střevech. Mimoto rozpouštějí hleny, čistí nosohltan, dezinfikují zmíněné sliznice a preventivně působí proti infekcím.

Co obsahují?

Věděla jsi, že se ředkvičky využívaly odedávna v lidovém léčitelství proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kamenů? A že lze využít v jídelníčku i jejich listy do salátů a na chleba? Obsahují totiž mnoho výživných látek. Listy lze i ke konci vaření přidávat do polévek, nebo čerstvé do smoothie. Ředkvičky bys měla jíst denně jako lahodnou a zdravou svačinku. Postačí pět ředkviček denně, abys zlikvidovala bakteriální napadení sliznice úst, hltanu, jícnu, žaludku a části tenkého střeva. To vše ředkvičky zmůžou díky obsahu vlákniny, beta karotenu, řadě vitamínů B, vitamínu C, hořčičným silicím, síře, kyselině listové a železu.

Kdy a kde je sehnat?

Ředkvičky seženeš po celý rok v každém marketu s potravinami. Vždy koukej na to, zda jsou celé, na omak pevné a nejsou zašedlé, naměklé a popraskané. Takové nekupuj. Zpracuj a spotřebuj je do týdne od koupě.

Jak je využít?

Můžeš je chroupat samotné, v salátu, na chlebu, či v jakékoli úpravě studené kuchyně. Vhodné jsou jako součást předkrmů a pomazánek. Věděla jsi ale, že jsou ředkvičky výborné i pod maso, do polévky, nebo pečené jako příloha masu? Nebo že je lze i nakládat samostatně, nebo s jinou zeleninou především do sladkokyselého nálevu?

Prima pomazánka s ředkvičkami

Potřebuješ svazek ředkviček, tři jarní cibulky nebo jednu normální cibuli, 250 gramů tvarohu, sůl a pepř. Ředkvičky umyj, nastrouhej nahrubo na struhadle. Zbytečnou vodu slij. Jarní cibulku nebo cibuli nasekej a přidej k ředkvičkám. Vše dobře promíchej s tvarohem, dochuť pepřem a solí. Podávej ideálně s celozrnným pečivem.

foto-zdroj: shutterstock.com

26.8.2019 10:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist