Bašta, která léčí: Okurka, kedluben a pórek

Také pořád řešíš nějaké ty zázračné superpotraviny namísto toho, abys vyzkoušela levné a dostupné dobroty, které máš běžně v lednici? Možná budeš překvapená, kolik zdraví prospěšných látek najdeš v obyčejné okurce, kedlubně, nebo pórku.

Vybrali jsme ti tři zeleninové adepty – okurku, pórek a kedlubnu. Je to zelenina docela nenápadná, taková všední myška. Ale věděla jsi, že jsou to nejen lahodné zeleninové kousky na talíř, ale že mají velkou přidanou hodnotu pro tvé zdraví?

Ano, ovoce a zelenina je na talíři (a poté v bříšku) hodně důležitá. Tím, že si dáš denně dvě až čtyři porce tohoto snadno dostupného, zdravého a prima „rychlého občerstvení“ (ideálně ovoce dopoledne a zeleninu odpoledne), uděláš pro své zdraví více, než polykáním výživových doplňků? Bude ti prima, budeš vitální a plná energie.

Okurka

Je zeleninou původem z Asie, využívanou v kuchyních po dlouhá léta. Tedy spíše tisíce let právě v Asii, odkud se díky mořeplavcům dostala do Evropy. V Česku se okurka objevila v 16. století, přičemž její obliba stoupala strmě vzhůru. Dnes je pro domácnosti okurka tak samozřejmou zeleninou, že by tě ani nenapadlo, co vše může mít na svědomí. V pozitivním slova smyslu. Protože obsahuje mnohé výživné látky – od vitamínu C, E, řady B, přes minerální látky jako je hořčík a draslík, až po veledůležitý enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazity, ale i čistí střeva. Mimoto je okurka bohatým zdrojem vody, která ji tvoří až z devadesáti procent.

Díky tomuto fenomenálnímu složení je okurka dietní, lehká, a tak říkajíc „tukožroutská“ zelenina s podporou imunity těla, ideální k detoxu, udržování váhy i hubnutí. A pro organismus má mnohé další devizy v rukávu.

zelenina-pro-zdravi-1.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Jaké?

  • rapidně napomáhá správnému zužitkování bílkovin
  • čistí střeva a zbavuje je jedovatých nánosů
  • napomáhá při ledvinových obtížích
  • ladí trávení, mírní žaludeční záněty
  • popíjení šťávy z okurky napomáhá proti tokům rukou a nohou
  • krásně zasytí, a přitom pomáhá snížit hmotnost
  • posiluje imunitu organismu i vazivové tkáně
  • odbourává únavu očí a obklady očí kolečky okurky je vyživují a „zmizíkují“ kruhy pod očima
  • kašička z okurky je lepší než čisticí pleťové mléko, a ještě pokožku hydratuje
  • pomáhá při úpalu ze slunce

Okurku můžeš mlsat ideálně neloupanou, jen důkladně omytou, a to jak syrovou jako přílohu (jen ji musíš vždy dobře rozžvýkat, protože syrová okurka ti jinak může způsobit nadýmání),  anebo samotnou, na chlebu, v salátech či omáčkách, polévka také není k zahození, stejně jako dnes tak populární smoothie, jehož součástí okurka často a právem je.

Kedlubna

Patří mezi jednu z nejstarších košťálovin, je původem ze Středomoří a Asie. Je to zelenina, která má nesmírnou devizu v tom, že ji lze pěstovat po celý rok, tudíž je v marketech dostupná stále a ze příjemné ceny. Ale věděla jsi, že nikde jinde není kedlubna zastoupena tak širokým spektrem odrůd jako u nás? A jsou to odrůdy ryze tuzemské.

Na kedlubnu tak můžeš narazit v barvách zelené, přes modrou až po fialovou až fialově červenou. A určitě tak jako dosud listy nenechávej otrhané v obchodě, nebo nevyhazuj, ale vezmi si je domů a zpracuj, jsou totiž nebývalým zdrojem vitamínu C a vápníku, kterého mají mladé listy až třikrát více než samotná bulva kedlubny. Můžeš je přidat jemně pokrájené do kedlubnového zelí, či do jakéhokoli salátu anebo nakrájet do polévky, ani takový chléb s máslem posypaný nasekaným kedlubnovým listem není vůbec k zahození.

zelenina-pro-zdravi-6.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Bulva kedlubny ti dodá hned několik výživných látek – karoten, vitamín B, C, E, vápník, mangan, hořčík, selen, draslík, železo a sodík. Tenhle mix je ideální směsí pro redukční dietu, proto je kedlubna jednou z potravin doporučovaných k hubnutí. Nemalou roli hraje i fakt, že má nízký obsah kalorií – jen 50 kcal ve 100 g kedlubny.

A co ti mimo redukci váhy kedlubna ještě nabízí?

  • nastartuje ti skvěle látkovou přeměnu
  • posílí imunitu i krvetvorbu
  • dodá ti vitalitu a energii
  • zkvalitní pokožku, vlasy a nehty
  • nabudí provzdušnění buněk a zásobování těla kyslíkem
  • posiluje srdce, dobrou náladu a lepší zvládání stresu
  • odvodňuje a tím podporuje snižování váhy

Kedlubny můžeš baštit syrové, oloupané a samotné (obzvláště ty jarní), nebo k pečivu, případně tence krájenou na plátky na chlebu s máslem, anebo pokrájenou či strouhanou podusit jako přílohu k masu. Výborná je také kedlubnová polévka i kedlubnové zelí. Jako přídavek do masových šťáv dodá kedlubna pokrmu na kořenitém aroma a chuti.

Pórek

Tenhle evropský jižan byl součástí jídelníčku již u starověkých Řeků a Římanů, kteří pórek milovali pro jeho léčebný efekt a fakt, že sice patří do cibulovin a má jejich typické aroma a ostrou kořenitou chuť, ale není tak štiplavý jako cibule či šalotka.

Pórek je zdrojem kyseliny listové, zinku, manganu, selenu a mimoto je sám o sobě přírodní zbraní proti bakteriím a plísním. Je tedy ideální zeleninou pro všechny věkové kategorie, jimž napomáhá k udržení zdraví a zajištění zdravé střevní mikroflóry.

zelenina-pro-zdravi-4.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Co vše pórek v těle umí?

  • vylaďuje střevní mikroflóru a napomáhá lepší obranyschopnosti organismu
  • ničí bakterie, viry a plísně
  • pomáhá při zánětech močových cest
  • podporuje tvorbu krvinek a působí proti krevním sraženinám
  • napomáhá hojení svalů, vazů a šlach
  • pomáhá při hojení ran
  • eliminuje změny cév a tvorbu varixů
  • vylaďuje metabolismus těla a tvorbu hormonů
  • zlepšuje libido, kvalitu pokožky a vlasů
  • snižuje lipidy, tuky a hladinu cholesterolu v těle

Pórek můžeš zpracovat na lahodnou polévku, přidat pod maso, nebo podusit či jej ve špalíčkách osmažit. Syrový je výborný do salátu, pomazánek nebo jen tak na chleba, či jako součást čerstvé zeleninové přílohy na talíři. A vařený, máslem či dipem přelitý pórek dokáže skvěle konkurovat chřestu a je o poznání levnější.

A pár prima tipů na dobrou baštu

Okurky na mozeček

K přípravě tohoto mňamózního receptu potřebuješ dvě salátové nebo polní okurky, čtvrt hrnku mléka, špetku soli, 1 deci vody, šest vajec a polévkovou lžíci rostlinného oleje.

Okurky omyj, oloupej a nakrájej na malé kostičky. Poté vlož do hlubší pánve či hrnce na rozpálený olej a jemně osmahni. Zalij vodou a dus cca 2 minuty. Pak přidej v hrnku rozkvedlaná vejce se solí a mléko. Nechej chvíli ztuhnout a pak promíchej. Na talíři můžeš porce posypat strouhaným sýrem nebo petrželkou. Podávej s vařenými brambory, nebo pečivem.

zelenina-pro-zdravi-2.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Kedlubnový tvaroh

Potřebuješ dvě kedlubny, 100 gramů tvarohu, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy a sůl, případně sušenou a jemně drhanou bazalku a oregano.

Kedlubny omyj, zbav je dřevnatých částí a neloupané nastrouhej. Tvaroh si v misce promíchej s citronovou šťávou, solí a bylinkami, poté vmíchej strouhané kedlubny. V miskách či na talíři lze dozdobit snítky máty nebo meduňky. Podávej s pečivem.

zelenina-pro-zdravi-5.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Zapečený pórek se žampiony

Na přípravu potřebuješ 400 gramů pórku, 12 kousků žampionů, 1 kelímek zakysané smetany, 50 gramů strouhaného sýru, zeleninový vývar, bylinkovou sůl, pepř a dvě lžíce rostlinného oleje.

Žampiony pokrájej na drobno, pórek na tenká kolečka. Spolu je osmahni v rozehřátém oleji. Přidej smetanu, promíchej a vlož směs do máslem vymazané zapékací mísy. Posypej sýrem a zapeč cca 10 minut při 180°C v troubě. Podávej s pečivem nebo rýží.

Zdroj foto: Shutterstock.com

11.5.2018 10:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist