Femina.cz > Vše o zdraví > Bašta, která léčí: Avokádo aneb Troška luxusu s přidanou hodnotou
Bašta, která léčí: Avokádo aneb Troška luxusu s přidanou hodnotou
Chceš zkusit něco zdravého, a přitom cool a originálního? Něco, s čím bys zabodovala nejen u sebe, ale i u kamarádek a při chystání pohoštění třeba na narozeninovou párty, či večerní posezení s partnerem? Pak určitě jdi do avokáda! Je to malý luxus s nemalou přidanou hodnotou!
Na trhu je takové množství nejrůznějších lahůdek, z nichž si lze vybírat, že se v nich občas ztrácíš. Neřeš tedy jen hotové chlebíčky, zákusky, dezerty a další nálož lahodných kousků, ale vsaď na netradičního parťáka, kterým je avokádo. Je originální, zdravé a lahodné. Tedy když se dobře vybere a připraví.
Ovoce či zelenina?
Exotický kousek původem ze Střední Ameriky je jedním z nejkvalitnějších dodavatelů hodnotných vícenásobně nenasycených mastných kyselin a speciálního druhu cukru (monosacharidu manózy), který dodává energii chronicky unaveným a pomáhá i těm, co chtějí zhubnout. Hladina cukru v krvi se totiž při pojídání avokáda díky tomuto cukru nezvyšuje, nýbrž snižuje. Tak jsou vyživovány lépe nervové a mozkové buňky, které si berou a akceptují jako energetickou stravu pouze glukózu. Avokádo tak může být užitečnou a praktickou položkou tvého pravidelného zdravého i chutného stravování.
Představ si, že se dodnes přesně neví, zda je avokádo ovoce či zelenina. Odborníci ho jednou řadí k ovoci a podruhé zase k zelenině. Je to tak trochu jako s melounem, kde dlouho nebylo jasno, kam vlastně patří. Dnes víme, že je meloun zelenina. Ať tak či tak, je avokádo horkým kandidátem na velkou párty, i soukromé mlsání jen s partnerem.
Máslový kousek s oříškovým příznakem
Vědělas třeba, že se avokádu také říká „máslové ovoce“? Obsahuje totiž 25 až 30 procent olejů a hodnotných mastných kyselin, a má specifickou jemnou oříškově máslovou chuť. Je tak jednoznačně nejkaloričtějším kouskem mezi ovocem i zeleninou, ovšem díky zmíněným mastným kyselinám a spešl cukru, k němuž se řadí i bohatý obsah vitaminů (A, B, C a E), bílkovin, lecitinu, mědi, minerálních látek, proteinů a vody (60 až 70 procent vody) také nejzdravějším.
Co ti pojídání avokáda přinese?
- pomůže ti s hubnutím
- podpoří tvoji duševní svěžest i soustředění
- rapidně sníží případné menstruační potíže a bolesti
- žaludku a šťávám v něm napomůže lépe využít bílkoviny
- podpoří správnou tvorbu červených krvinek
- je bohatým zdrojem bílkovin
Dopřej si jej po celý rok
Hlavní sezónou je pro avokádo doba od května do června, ovšem vzhledem k současnému výskytu a pěstování v mnoha místech světa (Brazílie, Izrael, Mexiko, Itálie, Řecko, Španělsko a jih USA), je k dostání po celý rok.
Avokádo je k mání ve dvou odrůdách – tmavozelené a černé. Běžnější je tmavozelená s hladší slupkou, černá odrůda má slupku více hrbolatou. Při nákupu vybírej ty kousky, které jemně pruží či lze ve slupce udělat prstem mělký dolík. Nezoufej však, když natrefíš jen na tvrdé kousky – doma ti při pokojové teplotě avokádo na misce za dva až čtyři dny dozraje.
Jak na něj v kuchyni?
Ideální je rozpůlit plod podélně, vyloupnout pecku a jemně osolit, pokapat obě půlky citronovou šťávou a vyjídat lžičkou. Když tedy na párty zakoupíš dostatečné množství avokáda a takto je připravíš, získáš lahodný, sytý a jemně chutnající netradiční dezert či snack pro každého. A jeho příprava je nenáročná, jen nelze avokádo připravovat moc dlouho dopředu, jelikož dužina rychle hnědne. Sice mu to na lahodnosti neubere, ale nevypadá to moc vábně.
Plod po rozkrojení a vyjmutí pecky vydlabej a ihned pokapej citronovou šťávou, jinak avokádo působením světla ztratí část svých nenasycených mastných kyselin. Avokádo, respektive jeho vydlabaná dužina, se skvěle hodí do salátů, k rybám a plodům moře, na jednohubky, do předkrmů, krémových polévek a různých pomazánek, obzvláště v kombinacích s čerstvými sýry různého typu. A ryze avokádová pomazánka nemá chybu a je lehce stravitelná a zdravá.
A několik jednoduchých receptů
Avokádová pomazánka
Potřebuješ 1 stroužek česneku, jedno avokádo, 1 balení sýra, citron, jednu malou nebo půlku větší cibule, špetku soli a pepře.
Zralé avokádo rozpůlíš, vyjmeš pecku, dužinu vydlabeš, rozmačkáš v misce a zakapeš citronem. Cibuli oloupeš a najemno nakrájíš, pak oloupeš a prolisuješ česnek. Vše přidáš do misky k avokádu a promícháš. Dochutíš solí a pepřem. Pomazánku podávej na čerstvém pečivu či opékaných toastech.
Avokádové pyré
Budeš potřebovat jedno avokádo, jednu lžíci citronové šťávy, bagetu, sůl a pepř. Z rozpůleného vypeckovaného avokáda vydlabeš dužinu, důkladně rozmačkáš, pokapeš citronem, lehce osolíš a opepříš. Namažeš na bagetu a již si pochutnáváš.
Guacamole
Na guacamole potřebuješ 1 cibuli, 1 – 2 stroužky česneku, citrónovou šťávu s kůrou z půlky citronu, koriandr, sůl, pepř, 1 papriku, 1 -2 nakládané okurky, případně pro ostrou verzi guacamola i taco omáčku, ale nemusí být.
Guacamole se nevaří, a tak jen ve větší misce promícháš nadrobno nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku, kůru a šťávu z citronu a dužinu ze tří avokád. Přidáš také na velmi drobno nakrájenou papriku, okurku a dochutíš vše solí, pepřem, koriandrem, případně i 1 lžící taco omáčky. Gaucamole skvěle chutná s malými kousky pečiva, nebo s chipsy, ale i na kouscích bagety.
Omeleta s avokádem
30 g strouhaného sýra eidamského typu, 1/4 hrnku strouhané mozzarelly, 1/4 nakrájené cibule, 4 rozšlehaná vejce, 1 lžička olivového oleje, sůl a pepř, 1 velké avokádo.
Olivový olej rozehřej na pánvi, nalij osolená a opepřená rozšlehaná vejce. Omeletu smaž na pánvi cca 2 minutky, než začnou hnědnout okraje, poté posyp mozzarellou a cibulí, a vař další tři minutky. Pak teprve přidej na kousky krájenou dužinu avokáda a celou omeletu posypej strouhaným sýrem. Přikryj pánev poklicí a nechej tak, až se sýr začne rozpouštět. Pak sundej poklici a přendej omeletu na talíř. K omeletě podávej salát z rukoly a polníčku, případně i chléb, či pečivo.
Tak co, půjdeš do avokáda? Nebo jsi jej už dávno objevila a máš nějaký speciální recept či tip na něj? Poděl se s námi o něj!
Zdroj foto: Shutterstock.com