Femina.cz > Vše o zdraví > Antistresové topinambury
Antistresové topinambury
Vyrážíte v létě do Francie, Itálie nebo do Holanska? Zkuste tentokrát cestovat s mlsným jazýčkem. V těchto zemích hledejte topinambury, sladké brambory. V dávných dobách se sice topinambury krmila hospodářská zvířata a myslivci jimi plnili krmelce, ale dnes?!
Dnes si na topinambur zajdeme i my
Od indiánů kmene Tupinambus byl roku 1753, pod latinským názvem Helianthus tuberosu, převezen do Francie a odtud se rozšířil především do slunných oblastí Evropy.
Topinambur, může leckoho zmást, je to bylina z čeledi hvězdicovitých, ale pojídá se její hlíza, která po celá staletí soutěží s bramborou jako topinambur hlíznatý. V Anglii nenáročné plané topinambury pěstovali už v sedmnáctém století, v Jeruzalémě znali topinambur jako židovské brambory, nebo jeruzalemské artyčoky.
Rostou od jara a na podzim vykvétají květy žlutými jako slunečnice. Zajímavé je, že po celou dobu vegetace mění obsah živin i chuť. Topinambur obsahuje minerální látky, vitamíny, stopové prvky a také polysacharid insulin, díky kterému se jeho pěstování začíná ve světě znovu obnovovat.
Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že se živiny topinamburu významně podílí na detoxikaci organismu, léčí stresy i choroby zažívání, a protože v syrovém stavu obsahuje velké množství inulínu, hlízu topinamburu mohou bez obav konzumovat i „cukrovkáři“ jako diabetickou zeleninu.
Ovšem šťáva z topinamburu je velmi zdravá a chutná pro všechny jedlíky.
Může se smíchat se šťávou s mrkve, sladká brambora výborně se hodí i do salátu, a to jak
syrová, tak dušená. Kuchařinky jistě potěší, že topinambur je svolný vaření s máslem, lze opéct, zapéct, okořenit, podávat jako přílohu, či jako hlavní chod.
Tak hurá na pikantní, docela jiný topinamburák! Zde je recept:
Nastrouhaný topinambur smícháme s vejcem
na kostičky pokrájeným sýrem, šunkou
najemno posekanou cibulkou
zahustíme hladkou moukou
osolíme, opepříme
přidáme tradiční majoránku nebo exotické oregáno
přimícháme lisovaný česnek
a posekanou chilli papričku.
Z těsta tvoříme malé placičky a dozlatova je osmažíme v horkém slunečnicovém oleji.
Tip: Placičky můžeme obalit v trojobalu
Servírujeme horké, potřené hořčicí nebo bílým cottage sýrem a posypané nasekanou čerstvou ředkvičkou nebo pórkem.
Dobrou chuť!