Alsasský šugrut se zelím a slaninou

Suroviny

kysané zelí
1 kg
větší cibule
2 ks
bobkový list
2 ks
kuličky koriandru
5 ks
hřebíček
5 ks
česnek
3 stroužky
brambory
0,5-1 kg
klobásy, uzené
bílé víno
2-3 dcl
anglická slanina
200-500 g

Postup přípravy:

1. Pro přípravu je nutný nerezový hrnec se silným dnem, případně silný hliníkový hrnec s nepřilnavou vrstvou. Původně se toto jídlo dělalo v litinovém hrnci ale na plotně kde bylo teplo rovnoměrněji rozloženo.

2. Ze slaniny nakrájíme tolik cca 5 mm silných plátků aby bylo dno hrnce pokryto. Na tuto vrstvu se rovnoměrně rozloží kysané zelí smíchané s cibulí nakrojenou po délce na polovinu a poté rozkrájenou na tenká polokolečka. Navrch se dá koření, celé oloupané brambory, zbytek slaniny, klobásy a pod.

3. Podlije se vínem, zavře poklicí a dá na plotnu vařit . Až se začne vařit zmírní se teplo a vaří se celkem 1 hodinu. Je nutno hlídat podlití aby se to odspodu nepřipálilo. Další podlévání je lepší vodou, je-li vína mnoho tak jídlo hořkne. S kvalitním kysaným zelím není nutno solit ani sladit. Pokud se Vám ale zdá že je to nutné, tak opatrně. Přisladit je možno trochou 100% jablčné šťávy. Při podávání se na talíř upraví zelí, brambory a maso a servíruje se.

Hodnocení

4.9  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
7.12.2010 11:40| autor: El

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist