Touha po čokoládě vzniká ve střevech

Za šílenou chuť na čokoládu nemohou geny, ale střevní bakterie. Lidmi zmítá nutkání zakousnout se do hnědé tabulky kvůli odlišné střevní mikroflóře. A pokud ji osídlí určitý typ mikroorganismů, vyvolává svým působením v člověku touhu po čokoládě.

Vyplynulo to v malé studii odborníků výzkumného centra Nestlé ve švýcarském Lausanne. Podle Sunila Kochhara by mohl tento objev přispět k léčbě některých typů obezity tím, že by se pacientům změnila střevní mikroflóra a tím i snížilo nutkání k přejídání.

Doktor Kochhar vyšetřil jedenáct mužů, kteří nekonzumují čokoládu vůbec, a jedenáct těch, kteří ji naopak pojídají denně. Všichni byli naprosto zdraví a nebyli obézní.

Osoby milující čokoládu měly větší obsah aminokyseliny glycinu v krvi a moči, zatímco odpůrci této pochoutky měli zase vyšší obsah taurinu (aktivní látky známé z energetických nápojů). Milovníci čokolády měli také nižší obsah „špatného“ cholesterolu LDL. Rozdíly mezi oběma skupinami přitom způsobuje rozdíl v druhové skladbě jejich střevní mikroflóry.

Zatím není jasné, zda bakterie nejprve osídlí střeva a způsobí, že člověk změní svůj jídelníček a začne ve velkém pojídat určitá jídla, nebo zda po změně jídelníčku dojde ke změně osídlení střev a následnému nutkání v této potravě pokračovat. A právě tyto nejasnosti stejně jako výzkum vztahu mezi střevní mikroflórou a jídelníčkem člověka budou předmětem dalších výzkumů.

Závěry studie vyšly v odborném časopise Journal of Proteome Research.

15.10.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist