Femina.cz > Vše o hubnutí > 7 (ne) zdravých jídel
7 (ne) zdravých jídel
Některé potraviny mají špatnou pověst, jejich působení na náš organismus není nejlepší a většinou ani nejsou dobrý na štíhlou linii. My jsme se ale rozhodli zjistit pravdu a možná si i tak trochu naše oblíbená nezdravá jídla obhájit! 🙂
1. Arašídové máslo
Proč bych se měla vyhýbat arašídovému máslu?
Arašídové máslo je krémová dobrota, ale s vysokým obsahem tuku a kalorií – 16 g tuku a 188 kalorií na dvou polévkových lžících.
A proč se mu nevyhýbat?
Výzkum ukázal, že ořechy a arašídy mohou snížit riziko srdečních onemocnění. „Ořechy jsou vynikající zdroj nenasycených tuků, které jsou zdravé pro srdce. Poskytují také esenciální mastné kyseliny, které vaše tělo potřebuje denně.“ říká Dr. J. S. Blake, autor knížky o správném stravování, profesor na univerzitě v Bostonu a mluvčí Americké dietologické asociace.
2. Avokádo
Proč se vyhnout avokádu?
Avokádo má opravdu hodně vysoký obsah tuku – jedna polovina má 14,8 g tuku.
A proč si avokádo vychutnávat?
Avokádo sice obsahuje velkou míru tuků, ale hodně z nich je pro tělo potřebných. A také obsahuje velké množství látek, které dokážou zapracovat na snížení rizika onemocnění srdce. A bylo zjištěno, že mohou zabránit i vzniku rakoviny. Navíc jsou i dobrým zdrojem draslíku, důležitých minerálů pro regulaci krevního tlaku.
3. Káva
Proč nepít kávu?
Dokáže neskutečně dehydratovat organismus.
Proč se jí ale nevyhýbat?
Popíjení kávy se může stát špatný zvykem, ale její nutriční hodnoty nejsou nijak špatné, takže to vlastně může i navozovat, že výhody by mohly převážit zápory. Ano, pokud ovšem kávu nepijete se dvěma lžičkami cukru a půlku hrnku doléváte smetanou, to se totiž dostáváte na úplně jiné nutriční hodnoty. Stačí ale nahradit smetanu odstředěným mlékem, cukr sladidlem a můžete dál svoji kávu popíjet. Káva ovšem má svá pozitiva, obsahuje kyselinu, která hraje důležitou roli při prevenci cukrovky a Parkinsonovy choroby. A trocha kávy každý den může přispět k posílení hladiny energie.
4. Hroznová štáva
Proč je špatná hroznová šťáva?
Je to opravdu velký zdroj cukru.
A proč na ni úplně nezapomenout?
Hroznová šťáva nabízí podobné výhody jako červené víno. Existuje mnoho důvodů, proč nevyřadit hrozny ze svého jídelníčku, už jen proto, že obsahují velké množství kvalitních antioxidantů. Studie ukázaly, že hroznové šťávy mohou pomoci snížit krevní tlak a zpomalit nárůst cholesterolu, a to by mohlo dokonce pomoci předejít nebo zvrátit účinky stárnutí! Ale, stejně jako červené víno, nepijte ani hroznové šťávy, více než je třeba.
5. Brambory
Proč se vyhnout bramborám?
Brambory jsou často podávány smažené nebo naložené s máslem, sýrem a kousky slaniny. To ale může zabít vaše zdravé stravovací návyky!
Proč je z jídelníčku nevyřadit?
Brambory jsou mimořádně zdravé a nízkokalorické, navíc správně připravené jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínu C, B6, draslíku a manganu.
6. Vajíčka
Proč se vyhýbat vajíčkům?
Jejich vysoký cholesterol a obsah tuku nejsou nejlepší přátelé se štíhlou linií
Proč je ale pravidelně konzumovat?
Vajíčka dokážou dodat přesně tolik bílkovin, kolik potřebujete, abyste byla v dobré kondici. Navíc jsme objevili všechny tyhle zdravotní výhody: Podle jedné studie může vejce pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prsu. A Americká diabetologická asociace zjistila, že lidé, kteří jedli vajíčka k snídani měli mnohem více energie a dokázali lépe pracovat na své štíhlé postavě.
7. Čokoláda
Proč se vyhýbat čokoládě?
Je sladká, je chutná, je to největší pochoutka, ale ten obsah tuků! 🙁
A proč si ji nepřestat užívat?
Čokoláda není vůbec nic špatného, ukázalo se, že obsahuje podstatné množství flavoidů. A hořká čokoláda je flavoidy doslova přecpaná, takže hurá na ni, ochráníte si tak srdce před nemocemi, zvýšíte průtok krve a snížíte hromadění cholesterolu.
Takže si užijte svoji kostičku čokolády denně, uspokojíte tak chutě na sladké a nepřidáte si ani deko v pase. A když tu kostičku správně využijete, třeba, že jí roztavíte na banánu… Mhhm, to bude teprve ta správná denní dávka sladkého. 🙂
Foto zdroj: profimedia.cz